Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Veljača 2019 14:50

Na natječaju za proizvođačke grupe i organizacije 25 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POTIČE SE UDRUŽIVANJE POLJOPRIVREDNIKA  -

Cilj proizvođačkih organizacija je prije svega koncentrirati ponudu i plasirati na tržište proizvode vlastitih članova, osigurati da je proizvodnja planirana i prilagođena potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine i optimizirati troškove proizvodnje.

Do 28. veljače otvoren je natječaj za provedbu tipa operacije 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru. Na natječaj se mogu javiti proizvođačke organizacije koje su priznate od 1. siječnja 2014. godine i kojima je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo poslovni plan. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 25 milijuna kuna. Potpora se odobrava na razdoblje do pet godina u iznosu do 500.000, 00 eura, odnosno do 100.000 eura godišnje u protuvrijednosti u kunama.

Europa potiče udruživanje poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke grupe i organizacije jer udruživanjem u proizvođačke organizacije proizvođači jačaju svoju poziciju u pregovorima prema otkupljivačima i trgovcima, lakše nabavljaju repromaterijal, a zajedničkim aktivnostima poput marketinga, skladištenja, pakiranja i prodaje smanjuju troškove te lakše i jednostavnije nastupaju na tržištu. Udruživanjem povećavaju konkurentnost, podižu kvalitetu svojih proizvoda i usvajaju dobru poljoprivrednu praksu u području zaštite okoliša. Važno je da sami proizvođači prepoznaju svoj interes u udruživanju u proizvođačku organizaciju. U Hrvatskoj je trenutačno 15 proizvođačkih organizacija, od toga je 10 priznato u posljednje dvije godine.

 - Naši poljoprivredni proizvođači pomalo shvaćaju da sami ne mogu opstati i da je udruživanje i zajednički nastup na tržištu, prema dobavljačima i prema otkupljivačima  - jedini pravi put. Iz Programa ruralnog razvoja mi financiramo „hladni pogon“ takvih udruženja, pa se proizvođači mogu posvetiti isključivo proizvodnji. Uz sva administrativna rasterećenja i papirologiju koju svodimo na minimum, želja nam je da poljoprivredni proizvođači uistinu budu samo poljoprivredni proizvođači, a ne računovođe, konzultanti, pregovarači ili utjerivači dugova kao što je do sada, na žalost, bio slučaj -  izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te dodao - Postoje vrlo dobra iskustva mljekara iz Podravine i Slavonije kojima je udruživanje pomoglo da opstanu i podignu proizvodnju mlijeka. Udruženi proizvođači mogu značajno smanjiti i troškove poljoprivredne proizvodnje zajedničkim korištenjem mehanizacije i opreme, a članovi proizvođačkih organizacija ostvaruju dodatne bodove na natječajima za EU fondove kojima unaprjeđuju svoja gospodarstva.

Sredstva potpore namijenjena su priznatim proizvođačkim organizacijama za provođenje aktivnosti predviđenih u odobrenim poslovnim planova, u cilju olakšanja izlaska na tržište, a time i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.