Četvrtak, 10 Siječanj 2013 10:04

Radnicima povećali plaću i isplatili 13. plaću

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLAMEN GODINU ZAVRŠIO S MILIJUNSKIM DOBITIMA I ULAGANJIMA  -

 

POŽEGA - Imaju milijunsku dobit, višemilijunska ulaganja, povisili plaće radnicima, isplaćuju uskrsnicu, božićnicu, regres pa čak i 13. plaću. Ne zvuči ni malo hrvatski, ali ipak radi se o hrvatskoj tvrtki požeškom Plamenu. Jedna je to od naših najvećih ljevaonica te najveći proizvođač štednjaka, kamina i peći na kruto gorivo i plin, plinskih i univerzalnih kotlova namijenjenih centralnom zagrijavanju različitih prostora a prošlu je godinu završila s 15 milijuna kuna dobiti. I godina prije je bila uspješna te su nedavno dobili i zlatnu kunu Hrvatske gospodarske komore Požeško–slavonske za najuspješniju veliku tvrtku.

PLAMKrajem 2011. započeli su jedno veće ulaganje od 50-ak milijuna kuna koje još uvijek traje, a u planu je već i novo u nešto malo većem iznosu. – Pred same izbore 2011. dobili smo 2 milijun kuna od Ministarstva gospodarstva za ulaganja, a onda smo krajem te godine isposlovali i kredit od Europske investicijske banke u iznosu od 9 milijuna kuna te kamatu od tri posto. S tim novcem te uz našu dobit i amortizaciju započeli smo s instaliranjem nove elektro peći te promjenom svih trafostanica. Cijela ta investicija stoji 7 milijuna eura, a do kraja prošle godine realizirali smo radove u vrijednosti šest milijuna eura. S novim trafostanicama prešli smo s napajanja od 35 na 110 kilovolta što će nam godišnje smanjiti troškove za 5 milijuna kuna – objašnjava Vinko Matijević, član Uprave Plamena.

Ove godine završit će započetu investiciju te započeti postavljanje još jedne linije kako bi povećali kapacitete prerade za 40 posto što će ih stajati minimalno 7 do 8 milijuna eura. – Moramo povećati kapacitete jer sada radimo tri smjene te sve subote koje tehnološki možemo raditi i još ne možemo zadovoljiti potražnju. Bili smo na prezentaciji te opreme u Danskoj, radi se o najnovijoj tehnologiji, a do kraja ožujka trebali bi dogovoriti taj dio investicije. Sama ta linija povećat će kapacitete za 35 do 40 posto, a kada zamijenimo i jednu staru ukupno će oni povećani za 50 posto – objašnjava Matijević.

U Plamenu radi trenutno 433 radnika, ali kada se u obzir uzmu njihovi brojni kooperanti koji uglavnom rade samo za njih taj broj se kreće oko 600. Unazad 15 godina broj zaposlenih je prepolovljena, a proizvodnju udvostručena. Bez obzira na daljnja ulaganja u modernizaciju ova već sada najmodernija ljevaonica u Hrvatskoj neće smanjivati broj zaposlenih. A oni u ovim kriznim godinama i te kako imaju razloga biti zadovoljni. Naime i u ovoj godini plaća im se u prosjeku povećala za 11 posto, onima s najmanjom plaćom 16 posto dok je menadžment ostao na istoj plaći. Redovno plaćaju prijevoz, a zaposlenici su dobili i uskrsnicu, regres za godišnji, božićnicu i 13. plaću u punom iznosu.  (a.t.)