Nedjelja, 03 Veljača 2013 14:56

Sloga pokrenula nove projekte a 200 radnika redovno dobiva plaću

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

„IMK SLOGA“ OSAM MJESECI NAKON POKRETANJA STEČAJA  -

POŽEGA - Osam mjeseci nakon pokretanja stečaja u Industriji modne konfekcije Sloga Požega poslovanje se odvija normalno a radnicima se redovito isplaćuju plaće, što upućuje na zaključak kako će ta firma s tradicijom dužom od 60 godina ipak opstati. - U tijeku je poslovno preslagivanje koje je temelj opstojnosti firme na dugi rok. Pokrenuli smo dva nova projekta, šivanje po mjeri i šivanje zaštitne odjeće, čime smo prisutnost naših proizvoda na domaćem tržištu povećali s deset na dvadeset posto. U drugoj fazi će uslijediti vlasničko restrukturiranje kroz koje će se razriješiti odnos prema vjerovnicima – kazao je stečajni upravitelj Milan Nakić.P1010255

   IMK Sloga je u većinskom državnom vlasništvu sa 53 posto, dok ostatak pripada bivšim i sadašnjim radnicima. Proteklih godina gotovo 90 posto proizvodnje bili su tzv. lohn poslovi za naručitelje iz Austrije, Njemačke i Švicarske dok je na domaće tržište ta firma plasirala tek deset posto svojih proizvoda. Kupci su ju prepoznavali po kvalitetnoj 'teškoj' konfekciji: kaputima, jaknama i odijelima. Nažalost, dugogodišnje neulaganje u tehnologiju, razvoj i tržišnu marku rezultirali su lošim poslovnim rezultatima pa je 1. lipnja prošle godine pokrenut stečajni postupak uz obrazloženje da je firma prezadužena. U to vrijeme ukupne obveze Sloge bile su 34 milijuna kuna a vrijednost imovine procijenjena je na 21 milijun kuna. Zaposleno je bilo 254 radnika koji su završili na Zavodu za zapošljavanje no, ubrzo je veći dio vraćen na posao. - Sada u Slogi radi između 150 i 200 radnika, ovisno o potrebama a svima se redovito isplaćuju minimalne plaće od 2.814 kuna bruto. Za sada prihodima koje ostvarimo uspijevamo pokriti rashode - dodao je stečajni upravitelj Nakić.

  P1010257 Nakon pokretanja stečaja zahtjev za isplatu potraživanja podnijelo je 288 radnika a obveze prema njima (neisplaćene plaće i otpremnine) iznosile su 17 milijuna kuna. Do sada je radnicima od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca isplaćeno bruto iznos od 4,1 milijuna kuna, odnosno 3 minimalne plaće plus 50 posto otpremnine. - Naši osnovni ciljevi u narednom periodu su da sačuvamo djelatnost i što veći broj radnih mjesta te da dalje razvijamo vlastiti proizvodni program uz povećanje udjela prodaje na domaćem tržištu. Želimo li opstati, morat ćemo i poboljšati tehničko-tehnološku opremljenost proizvodnih kapaciteta, povećati produktivnost rada i konkurentsku sposobnost tvrtke na tržištu – istakao je Nakić.

  Da li će Sloga i nadalje ostati u većinskom državnom vlasništvu ili će se na putu opstanka potražiti pomoć privatnih investitora, tek treba odlučiti. Slijedeći sastanak Odbora vjerovnika održat će se u ožujku.   (v.m.)