Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 07 Veljača 2013 19:01

Zbog velike potražnje kamina u Europi udvostručuju proizvodnju

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

COLOR EMAJL U KRIZI ZAPOŠLJAVA I ULAŽE U NOVE HALE -

ALAGINCI - Oni nemaju problema s plasmanom roba ni njihovom naplatom, ne znaju što je to kriza, stalno zapošljavaju nove radnike, ulažu u suvremene tehnologije i grade nove proizvodne hale. Riječ je o požeškoj tvrtci Color emajl. Goran Šutalo, vlasnik i direktor tvrtke prije 29 godina otvorio je servis bijele tehnike i rashladnih uređaja da bi nakon nekoliko godina krenuo s emajliranjem bojlera i kada, a poslije nastavio s proizvodnjom dimnih cijevi.

COLOREMAJL 1- Prije 15-ak godina prvu puta smo otišli na sajam u Njemačku gdje smo izložili dimne cijevi. Nakon toga smo ih počeli raditi za Talijane. Prije osam godina smo počeli i s proizvodnjom kamina koja je danas zastupljena s 50 posto dok se ostali dio odnosi na dimne elemente. Čak 95 posto svoje proizvodnje izvozimo u zapadnoeuropske zemlje, najviše u Njemačku i skandinavske zemlje, zatim u Francusku i Italiju. Nedavno smo počeli izvoziti i u Južnu Koreju, a u Rusiju još nismo jer nemamo količina – ističe Šutalo u čijoj tvrtki radi 350 ljudi, od čega je prošle godine zaposleno 50.

Kada se krenuli u proizvodnju kamina znali su da moraju napraviti nešto drugačije kako bi uspjeli na zahtjevnom zapadnom tržištu. Danas su njihovi kamini prepoznatljivi po svom lijepom dizajnu, ima ih oko 150 vrsta, te po iskoristivosti drveta. – Naši kamini koje sve certificiramo u Njemačkoj imaju najstrože norme u Europi koje će se propisati tek od 2015. godine. Iskoristivost drveta u njim je čak 84 posto. A nedavno su nam rekli da naš najnoviji kamin koji 30 posto energije daje u prostoru gdje se nalazi, a ostalih 70 prosljeđuje u pet radijatora je najbolji koji su do sada testirali. Nastojimo u svoj proizvod ugraditi najnovija svjetska saznanja i tehnologije što povezujemo s našim iskustvom. Radimo na najboljoj opremi koja postoji u Europi. Ne bojimo se ulaganja i dizanja kredita radi toga jer do sada nismo imali problema s naplatom i plasmanom roba - objašnjava Šutalo čija je tvrtka prošle godine proizvela robe u vrijednosti 15 milijuna eura. Dva puta do sada nagrađeni su Zlatnom kunom županijske HGK za najbolju srednju tvrtku, a svrstani su i u 500 najboljih tvrtki u Hrvatskoj.COLOREMAJL 2

Sve je spremno za izgradnju novih proizvodnih hala u koje tvrtka namjerava uložiti 10 milijuna eura kako bi sadašnju godišnju proizvodnju od 12.000 komada kamina udvostručili te povećali broj zaposlenih. - Pokušat ćemo da dio sredstava dobijemo preko Agencije za regionalni razvoj kada uđemo u EU. Iako mi imamo već europske proizvode pa čak i sestrinsku tvrtku Njemačkoj u kojoj je zaposleno četvero Nijemaca, a koja se bavi distribucijom naših proizvoda i njihovim servisiranjem, ulazak u EU nas raduje jer ćemo riješiti poteškoće koje imamo transportom prolazeći kroz zemlje EU – kaže Goran Šutalo dodajući da će i u Njemačkoj proširiti svoju mrežu distribucijskih centara i servisa te povećati broj zaposlenih. (a.t.)