Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Rujan 2020 09:10

Krenuo Popis poljoprivrede 2020. - očekujte popisivača do 14. listopada

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Državni zavod za statistiku krenuo je s Popisom poljoprivrede 2020., koji se provodi na temelju Zakona i Pravilnika, a cilj je prikupiti podatke o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, površini voćnjaka, maslinika i vinograda te broju voćnih stabala i trsova vinove loze, navodnjavanju, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, ostalim dohodovnim djelatnostima, smještaju životinja, gospodarenju stajskim gnojem, mehanizaciji, mjerama potpore ruralnom razvoju te ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Popis poljoprivrede krenuo je 14. rujna, a trajat će mjesec dana, sve do 14. listopada.

Popisom poljoprivrede obuhvaćeni su poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima:
- više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica
- manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice
Popis poljoprivrede ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 m².
Namjera je dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi važnost te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Dobiveni podaci bit će pokazatelj putem kojeg će državna i lokalna vlast moći točnije definirati probleme poljoprivredne djelatnosti i u skladu s tim planirati i donositi odgovarajuće odluke i pružiti odgovarajuću potporu za njezin razvoj.
S obzirom na to da su obrazac i metodologija istraživanja potpuno usklađeni sa zahtjevima Europske unije, dobit će se podaci usporedivi s podacima svih članica Europske unije i država kandidatkinja za pridruživanje Europskoj uniji.

Na području Požeško-slavonske županije, 56 popisivača će obići sve OPG-ove i metodom intervjua dobivene podatke unositi u prijenosna računala. Popisivači su dužni u popisne obrasce upisivati podatke prema iskazu osobe koja daje podatke. Svi OPG-ovi su dopisom Državnog zavoda za statistiku obaviješteni o Popisu poljoprivrede. Kontakti između sudionika organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Popisivači će nositi maske i imati dezinficijense za ruke. Ako neće biti moguće provesti osobni intervju s ispitanikom, anketa će se moći obaviti i telefonom.