Ispiši ovu stranicu
Petak, 30 Listopad 2020 08:27

"Tekija" građanima promovirala Projekt "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Požega"

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Već nekoliko mjeseci grad Požega je jedno veliko gradilište u dijelu preko Orljave, jer se provodi veliki i vrijedni kapitalni projekt "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Požega". Tekija d.o.o. koja je nositelj nekoliko projekata Aglomeracije na cijelom području Požeštine prezentirala je građanima Požege na nekoliko mjesta u gradu što se radi a preko promidžbenih materijala i osobno na štandovima informirala građane po njihovim pitanjima i interesima.

Cilj projekta je poboljšanje životnog standarda i zaštite okoline stvaranjem sustava za poboljšanju odvodnju i unaprjeđenjem pročišćavanja otpadnih voda čime će se smanjiti gubitak unutar vodoopskrbnog sustava. U specifične ciljeve mogu se svrstati smanjenje regionalnih razlika u Hrvatskoj, kroz doprinos socijalnoj stabilnosti kroz izgradnju infrastrukture i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, poboljšana odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda i uspostava sustava praćenja i smanjenja gubitaka na vodoopskrbnom sustavu, provedba obveza propisanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU te provedba pravne stečevine EU u dijelu koji uređuje upravljanje vodama, poglavito Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

IMG 5135Projekt se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji obnaša dužnost koordinacije projekta, Agencijom za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) koja obnaša dužnost revizije te Ministarstvom financija koje obnaša dužnost ovjeravanja. Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega (u daljnjem tekstu: Projekt Požega) je sufinanciran sredstvima Europske unije. Sva navedena nacionalna i europska tijela imaju obvezu kontrolirati projekt Projekt Požega te imaju pristup svim informacijama. Posredničku ulogu Projekta Požega imaju Hrvatske vode koje imaju obvezu obavljanja nabave i kontrole robe, nadziranja financijskog plana, nadziranja radova, provjere nepravilnosti, izvještavanja te primjene nacionalnih i europskih pravila tijekom cijelog vremena trajanja projekta. Naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga koja će blisko surađivati s Hrvatskim vodama u izvršenju projekta.

Info štandove obišao je i požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić.