Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Studeni 2020 14:13

Testna primjena eko organskih gnojiva u vinogradima Ive Enjingija

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

HRNJEVAC - Na vinogradima Ive Enjingija koji su svi u ekološkom uzgoju, 20-tak hektara je zatravnjeno. Travu pase i održava niskom oko 250 goveda pasmine Red Angus i pri tome je gnoji. No određeni dio gnojiva, no naravno organskog, jer je to uvjet da ostane eko uzgoj grožđa, mora se unijeti i 30 cm duboko u zemlju, izravno do korijena trsova loze. Na takvim parcelama prisustvovali smo testnom gnojenju organskim gnojivima Plantella Organik koje je organizirao proizvođač tog gnojiva. rezultati će se vidjeti u slijedeće dvije godine i pratiti sa svim analizama i mjerenjem uroda grožđa.

IMG 5306

 - Najbolje je gnojenje sa zrelim odležanim  stajnjakom, a ovakva peletirana gnojiva mogu ga najbolje zamijeniti, no u puno manjoj količini. Ovo je vlastita proizvodnja gnojiva, gdje garantiramo da je gnojivo čisto, bez korova i primjesa patogena. Prije je dosta sirovine uvažano iz Nizozemske pa se događala situacija s korovima. Sada je to čisto gnojivo koje osim vinogradara koriste maslinari, voćari i povrćari. Peleti sadrže visoki postotak suhe tvari do 97%, pa u rasipaču nema grudanja, a sadrži sve bitne makro i mikro elemente potrebne za rast vinove loze, voćnjaka i služi za temeljnu gnojidbu u jesen. Loza i voćka se tako može kvalitetno pripremiti tijekom zime da korijen pokrene novu vegetacijsku godinu - istakla je Milica Sekulić, stručni savjetnik za primjenu Plantella gnojiva, koja naglašava da imaju i gnojiva kojima se dodaje još potrebnih elemenata kojima se obogaćuju, no ona se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi i u eko poljoprivredi se ne mogu koristiti. Gnojivo sadrži izmet životinja, organski oblik 532 dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija i svih mikro elemenata. Gnojenje Organikom ne zakiseljava tlo kao kod umjetnih gnojiva.

 - Ovdje kod Ive Enjingija imamo primjer gnojenja stajskim gnojivom od vlastitih goveda. Takav primjer imamo još na nekim mjestima u Slavoniji, ali u ostatku Hrvatske, u Istri i Dalmaciji se ne može prikupiti toliko stajnjaka da bi se napravila prava gnojidba i učinak za poljoprivrednu proizvodnju - dodaje savjetnica Sekulić koja navodi da se gnojivo Pantella isporučuje na paletama u vrećama od 25 kg po cijeni od 2,75 kn nza kg. Dodaje da svi veći vinogradari od Istre, Dalmacije i južne Hrvatske već su nekoliko godina potrošači i imaju zadovoljstvo postignutim rezultatima. Kod nas u Požeštini Pantellu Organik već koriste vinogradarstvo Krauthaker i sada Enjingi.

Na zatravljeno parceli vinograda gdje pasu goveda Red Angus, Ivo Enjingi ne dodaje više stajnjak na površinu da krave mogu same pasti travu, pa će rasipačem peleta gnojivo staviti na dubinu od 30 cm i to jednorednim rasipačem po polovici reda. Tako će korijenje iz oba reda najbolje povući hranjive tvari prema trsovima loze. - Ja takva gnojiva koristim kada nemam dovoljno stajnjaka, jer svog stajnjaka imam od 1.500 do 2.000 kubika. To nekada nije dovoljno, a upravo ovih 20 ha koje sam zatravnio, goveda će pola godine biti na ispaši pa ću tu stavljati ovo gnojivo.  Da ponovno stavim zreli stajnjak krave ne bi mogle pasti bar godinu dana. Imam još nekoliko proizvođača čije organsko gnojivo koristim, pa ćemo vidjeti koje daje najbolje rezultate. Sad ga deponiramo na dubinu od 30 cm, a rezultate očekujem slijedeće godine i godinu iza - rekao je Ivo Enjingi koji sada u ekološkoj proizvodnji ima preko 50 ha vinograda, te 10 ha mladih vinograda. 

Galerija slika