Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 20 Svibanj 2021 09:17

Predstavljen novi Studij enogastronomije Veleučilišta u Požegi jedinstven u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA - Ujedno obilježavajući svoju 23. godišnjicu osnivanja Veleučilište u Požegi predstavilo je svoj novi Studij enogastronomije, jedinstven u Hrvatskoj. Predstavljanje je održano u Studentskom domu dr. Franjo Tuđman, gdje je i praktičnim radom prikazan samo dio gastronomije i vinskog sljubljivanja, gdje će se održavati najveći dio praktične nastave studija. Uz vrijednu ekipu Veleučilišta koja je ponosna na ovu novinu kao i na titulu najboljeg Veleučilišta u Hrvatskoj, svečanosti su nazočili, prof. dr. sc. Drago Šubarić, sa osječkog sveučilišta, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekan požeškog Veleučilišta i kao posebna gošća, nekadašnja saborska zastupnica Marija Bajt koja je osnivala Veleučilište u Požegi 1998. godine. Nazočili su i predstavnici HGK, Obrtničke komore, predstavnici ugostitelja, mali i srednji poduzetnici koji će se u budućnosti oslanjati na ovaj novi studij.

 – Danas predstavljamo novi studij enogastronomije u Požegi, jedinstveni takav studij u RH iz razloga što će to biti prvi studij koji će biti usmjeren na stem sektor, dakle, sektor koji će u budućnosti biti potreban u Hrvatskoj za zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva. Mi smo u prošloj godini, kroz istraživanje tržišta prema gospodarstvenicima, do samog kreiranja i recenziranja od strane ministarstva, iznjedrili takav studij koji je potreban tržištu rada i koji će od jeseni s 30 redovitih studenata biti ponuđen maturantima putem sustava državne mature - istakao je na početku doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta koji naglašava da će sada nakon dobivanja dopusnice pokrenuti i predstavljanje studija maturantima na području županije, ali i šire, jer i inače imaju oko 60% studenata izvan Požeško-slavonske županije. Očekuju i interes studenata sa jadranske obale. Za studente izvan županije upravo je osiguran i smještaj kroz novi Studentski dom.
 - Novi studij imat će 70 posto predmeta s područja prehrambene tehnologije i 30 posto s područja ekonomije i komunikacijskih vještina. – Smisao je da student kroz taj studij zna i proizvesti hranu, kreirati jelovnike, organizirati upravljanje restoranom i barom te isto prodati turistima, što na kućnom pragu na OPG-u ili u nekom turističkom objektu. Mi ćemo tu imati razvijenu mrežu s našim partnerima, od hotelskih lanaca do naših OPG-a, naših vinarija, gdje će naši studenti imati priliku i proizvesti ta jela u suradnji s različitim shefovima - kaže Andrlić koji je iskoristio priliku i najavio od iduće godine pokretanje studija informatike na Veleučilištu u Požegi, te veće povezanosti sa Sveučilištem u Osijeku i osječkim fakultetima u smjeru razvoja kao znanstvene ustanove.

– Postoje prijetnje za Veleučilište kao i za sva visoka učilišta u RH, počevši od demografske i gospodarske situacije, pa nam je broj studenata manji. Nadalje, osnivaju se i nova visoka učilišta, među kojima i ona privatna, u susjedstvu u Slav. Brodu osnovano i Sveučilište, i onda smo počeli tražiti neke nove mogućnosti za požeško Veleučilište. Vidjeli smo to u turizmu. Naime, znamo da je turizam jaka gospodarska grana u RH a hrana i piće kao glavna sastavnica turističke ponude pa smo stoga krenuli s osnivanjem studija enogastronomije, jedinstvenog u RH. Ima još studija enogastronomije ali su ti studiji u području društvenih znanosti a ovo je jedinstven studij jer je prvi u području biotehničkih znanosti što će dati naglasak na na hrani i piću, kvaliteti proizvodnje, očuvanju vrijednosti ali i na našoj autohtonoj hrani koju mi u Slavoniji i Baranji imamo jako puno i po kojoj je naša regija prepoznata – rekao je Drago Šubarić, predsjednik Upravnog vijeća.
Posebno dobru dugogodišnju suradnju istakao je rektor Sveučilišta u Osijeku dr. se. Vlado Guberac: - Ovdje su aktivno uključeni djelatnici, profesori i asistenti s naših fakulteta kao što je Prehrambeno-tehnološki fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Pravni fakultet i Ekonomski fakultet a kroz tu dugogodišnju suradnju rezultiralo je da je Veleučilište u Požegi kroz reakreditaciju od strane međunarodnog povjerenstva ocijenjeno kao najbolje Veleučilište u RH. Naravno da smo ponosni kako vi u Požegi tako i mi u Osijeku i vjerujemo da će ta suradnja između nas biti još bolja.

Kako Veleučilište ima i svoje nasade vinograda i vinski podrum u sklopu Studija vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, naravno da će studenti u procesu studiranja uglavnom raditi sa vinima Veleučilišta u Požegi koja se već nizom proteklih godina stekla vrlo cijenjene nagrade na vinskim natjecanjima i dobila potvrdu svoje kvalitete. O vinima koja će se upotrebljavati kroz ovaj studij govorio je prof. dr. sc. Josip Mesić a najavio je i posebna vina za ovo svečano otvorenje na kojima je svoje bravure prikazao kroz live cooking show chef Tomica Đukić, kuhar iz Hotela Osijek, a sada kuhar KBC Osijek. On je naravno pripremio svečani ručak u nekoliko sljedova uz odabrana vina Veleučilišta u Požegi koja su odnjegovali studenti vinskog studija.

Galerija slika