Ispiši ovu stranicu
Utorak, 20 Rujan 2022 15:43

U prigodi berbe grožđa 2022. održan Media day Vinarije Kutjevo na lokaciji Vinkomira

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KUTJEVO - Jedan od lijepih običaja tvrtke Kutjevo d.d. je da povodom berbe grožđa organiziraju i Media day Vinarije Kutjevo. Ovogodšnji Media day održan je kod Slavonske kuće u vinogradima a berba grožđa na lokaciji Vile Vinkomir. Na ovu već tradicionalnu berbu grožđa u vinogradima Kutjeva d.d. odazvali su se novinari iz Zagreba, iz susjednih gradova i lokalni mediji s područja Požeštine.

Na samo početku sve je pozdravio Karlo Sajfert iz Marketinga Kutjeva d.d. i zaželio ugodan boravak te najavio i malo aktivnosti u berbi grožđa. Potom je glavni enolog Ivan Marinclin pojasnio koliko ove godine imaju vlastitih površina pod vinogradima sa kojih se skida urod, a posebno velike količine ove godine otkupljuju se i od kooperanata. Grožđe je zbog dugih sunčanih dana dobilo dosta šećera, a od posljednih kiša u zadnjih 15 dana i napunilo bobice potrebnim tekućinama. Grožđe beru berači ali i specijalni kombajni za berbu grožđa. Ukratko, Kutjevo d.d. očekuje dobru berbu u prosjeku od 1 do 1,5 kg grožđa po trsu, od kojega će kroz koji mjesec u podrumima odnjegovati i odlična vina. Već nekoliko godina Vinarija Kutjevo proizvede oko 6 milijuna litara vina, od kojeg najviše Graševine.

Da se prije berbe uvijek treba nešto popiti i zagristi preporučio je Matko Kovačić iz marketinga, te ponudio pripremljeni pjenušac Maximo brut a iz Restorana Vinogradarstva legendarni Tomislav je priredio kratke zagriske od domaćih delicija,, masti, čvaraka, kulenove seke i šunke. Nakon kratkog uživanja u pogledu, pjenušcu i uvodnoj priči o kutjevačkom kraju i Vinariji Kutjevo održala se simbolična berba kraljice kutjevačkog vinogorja – Graševine. Nekoliko kašeta ubrane Graševine odmah je otišlo u preradu.

Nakon berbe upriličena je degustacija vina u starom podrumu iz 13. stoljeća te predstavljen obnovljeni Turkovićev podrum star više od 120 godina i jedna novina u ponudi - vinski trezor.

Galerija slika