Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Siječanj 2023 16:49

Kutjevo d.d. predstavilo vinski Trezor 1232. za najveće i istinske ljubitelje vina

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KUTJEVO - Naš najprestižniji vinar Vinarija Kutjeva d.d. predstavila je novo uređeni vinski podrum iz 1896. godine, koji je dobio 40 novih drvenih bačvi proizvedenih iz hrvatskog i francuskog hrasta, a na mjestu gdje je bila sagrađena prva staklena bačva sada je postavljen Trezor 1232. To će biti mjesto gdje je najveći i istinski ljubitelji vina čuvati pojedine primjerke vina dok optimalno ne budu u najboljem trenutku za kušanje. Ovaj Trezor 1232. svakako će podići još jednu razinu vinske kulture uživanja i konzumacije vina, a same vinoljupce malo učiniti strpljivima da sačekaju vinske perjanice da dođu u najoptimalnije razdoblje za konzumaciju. Trezor je predstavljen javnosti povodom Vincelova, najvećeg blagdana vinogradara, a od sada počinje i njegovo punjenje, prvenstveno članovima koji rezerviraju svoje mjesto u vinskom trezoru.

Trezor 1232. koji je dobio ovo ime po najstarijem dijelu vinskog podruma u Kutjevu koji će uskoro slaviti i 800 godina postojanja, predstavili su član Uprave Dino Galić, glavni enolog Ivan Marinclin i voditelj marketinga Karlo Sajfert brojnim okupljenim novinarima iz cijele Hrvatske.

  - Od slijedećeg tjedna bit će moguće predbilježbe za mjesto i broj u trezoru i zauzimanje pozicija do popunjavanja. Najveći broj pozicija po osobi ili kompaniji je šest, jer želimo da što više ljudi ima priliku deponirati svoja vina. Sva vina imaju točnu godinu do kad idu u trezorski zapis, na čemu smo radili sa stručnim žirijem na čelu sa Sašom Špirancem, te Reneom Bakalovićem, Ivom Kozarčaninom i Darkom Lugarićem, kako bi odredili koje godine će te etikete doseći svoj puni potencijal. Zakupci u trezoru će dobiti membership token s kojim će bilo kada moći odraditi redovne degustacije. Kutjevo d.d. ima šest vinogradarskih pozicija, od čega su četiri premium. Ako se netko odluči staviti De Gotho graševinu pod trezorski zapis, dobit će grožđe koje se uzgajalo isključivo na poziciji Vetovo. Kada dođe vrijeme, primjerice za pojedino vino 2027. godina, do kada će ta graševina odležavati, vlasnika će kontaktirati osoblje Kutjeva d.d. s pitanjem žele li osobno doći uživati u vinu, sa svojim prijateljima ili obitelji, u Kutjevu ili da im se vino pošalje u posebnoj arhivskoj premium kutiji bilo gdje u svijetu. Nakon oslobađanja trezorske pozicije, dotadašnji vlasnik ima pravo prvokupa, ili se pozicija stavlja na tržište - pojasnio je Dino Galić.

U ovom novom podrumu u 40 velikih drvenih bačava njegovat će se ili kako kaže enolog Ivan Marinclin, školovati samo vina premium kvalitete: - Cilj je bio spojiti slavonski hrast sa slavonskim vinima. Išli smo toliko detaljno pa smo gledali napraviti simbiozu da drvo sa sjevernih obronaka Papuka i Krndije uđe u proizvodnju bačava, a da mi onda sa južnih obronaka Krndije i Papuka skinemo grožđe, odradimo vino i da to vino odležava u tim bačvama. To je ta priča sljubljivanja drveta, trsa, grožđa i vina kroz godine i kasnije punjenje u boce. Polovica od četrdeset bačava izrađena je u Italiji,  ostatak u Našicama, a kao materijal korištena je isključivo slavonska hrastovina. U bačvama danas odležavaju premium linije De Gotho, Maximo i Koria. Posebnost je da su to linije s ograničenim brojem butelja, gdje se pridaje velika pozornost selekciji u vinogradu, a nakon toga i u bačvama. Takva vina mogu se natjecati sa svim svjetskim vinima, pa su u Kutjevu d.d. 2018. godine za Graševinu De Gotho osvojili najveće priznanje – platinastu medalju na Decanteru.

Nakon obilaska i upoznavanja s Trezorom okupljenim novinarima i medijskim djelatnicima iz cijele Hrvatske predstavljen je i vinski arhiv koji se sastoji od stare vinske arhive. U arhivu ima još nekoliko boca Pinota sivog iz 1947. godine i kao takav je to najstariji arhiv vina u Hrvatskoj. Cijena ovih najstarijih butelja je 5.500 eura. U novom dijelu su arhive stare 30-tak godina i koja se još uvijek puni sa posebnim vinima iz najboljih godina. Ukupni kapacitet arhive je 65 tisuća boca.

Na degustaciji vina u vinskom podrumu iz 1232. godine novinarima su bile ponuđene najuspješnije vinske godine i mlado vino. Član uprave Dino Galić istakao je da su prošle godine prodali ukupno 5.300.000 litara vina, od kojih milijun u buteljama, a trenutno izvoze u 24 zemlje svijeta. na svim kontinentima, a najnoviji kupac kutjevačkih vina dolazi iz Nigerije. Kutjevo d.d. uglavnom proizvodi bijeli sortiment, a samo 3% proizvodnje se odnosi na crne sorte, kojima ova promjena klime svakako donosi veću zastupljenost u budućnosti. Upravo ove manje količine crvenog grožđa omogućile su da se u Kutjevu d.d. proizvode vrhunska vina ograničenih izdanja.

Vinarija Kutjevo je pripremila i radionicu kušanja i ocjenjivanja vina, te novinarima predočila kao je to biti somelier i ocjenjivač vina. Na ocjenjivanje su ponudili pet bijelih vina i kupaža bijelih vina, te tri kupaže crnih vina ali sve sa posebnih mikro lokacija, kontroliranih berbi,  kontrolirane količine ubranog grožđa, te posebnog njegovanja u vinskim podrumima, dakle isključivo premium vina koja su već nagrađivana i koja će tek u budućnosti pokazati sve svoje najbolje odlike kvalitete. Vinsku radionicu su vodili, glavni enolog Ivan Marinclin i enologinja Zrinka Vinković Jergović, koja se od prošle godine bavi i proizvodnjom ulja iz vinskih koštica. Prije ručka su se degustirala ulja kojih za sada proizvode posebno od crnih sorti grožđa i posebno od bijelih sorti kojih imaju daleko više, no proizvodnja je još u ograničenim količinama, ali s perspektivom u budućnosti.

Galerija slika