Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Četvrtak, 26 Siječanj 2012 17:49

Drago Eifler zaradio još plaću i pol

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

RADNICI PLAMENA MOGU ZARADITI PRIJEDLOZIMA UNAPREĐENJA PROIZVODNJE   -

POŽEGA - Unazad tri godine požeška ljevaonica Plamen odlučila je motivirati svoje radnike da se uključe u davanje prijedloga čijom realizacijom bi se poboljšala učinkovitost proizvodnog procesa, olakšao rad, te se napravile uštede. Za takve prijedloge uvedena je i novčana nagrada od 250 kuna u brutu, a kasnije su uvedene i nagrade od 1.000 kuna za one koji godišnje predlože više od pet korisnih prijedloga.

Drago Wilhelm Eifler, 33-godišnji mehaničar alatnih strojeva, zaposlenik je s najviše predloženih korisnih prijedloga. - U ove dvije godine imao sam 21 prijedlog koji je prihvaćen, a dobio sam još i 3.000 kuna nagrade za količinu realiziranih prijedloga. Do sada sam na tome zaradio plaću i pol. U glavi mi je još desetak prijedloga koje ću sada početi stavljati na papir, a onda ih proslijediti nadležnima – kaže Drago koji je svojim prijedlozima poboljšao sebi radne uvjete na obradnom centru gdje najčešće radi.

PLAMNE01Kako povremeno radi još na tri radna mjesta za sva je imao različite korisne prijedloge. -Iskoristio sam sistem korisnih prijedloga da prije svega sebi unaprijedim i poboljšam radno mjesto, a zarada je sporedna prednost koja uvijek dobro dođe. Moji prijedlozi pomogli su i drugim radnicima koji rade na mjestima gdje sam radio, a i tvrtka u konačnici od svega ovog ima koristi - ističe Drago koji je u Plamenu počeo raditi sa 17,5 godina.

Iako su u počekui neki radnici bili skeptični glede predlaganja, s vremenom, ističe, Drago sve ih je bilo više koji su se u to uključivali. - Čuo sam da je jedan radnik predložio da se od otpadnog materijala napravi nešto što smo prije kupovali. Smatram da je to fenomenalna stvar – poručuje Eifler.

Da je u početku bio malen odaziv potvrđuje i Željko Kšenek, direktor razvoja u Plamenu. - U početku se uključilo tek deset posto radnika, pred prošle godine njih 30 posto, a prošle 40 posto. Vjerujemo da će ih biti ubuduće još više. Prošle godine ukupno smo zaprimili 476 prijedloga, a od kojih je 224 prihvaćeno. Svaki tjedan sastaje se komisija koja razmatra pristigle prijedloge i procjenjuje da li se oni mogu realizirati. Imamo radnika koji buši nekakav odljevak po šabloni, ali ga ne može očistiti kao treba. Dao je prijedlog da se napravi rupa kroz koju padaju strugotine što njemu sada ubrzava rad, a njegovo radno mjesto postaje čistije. Na jednoj čistilici nakon korisnog prijedloga dobili smo uštedu od 20 posto. Dakle, ušteda i pomaka ima, ali bitno je da su naši radnici počeli timski razmišljati, da smo ih zainteresirali da gledaju oko sebe i da oni sada sudjeluju u onom što njima i ostalima može olakšati posao, poboljšati proces rada i donijeti uštede – poručuje direktor Kšenek.    (a.t.)