Banner 750x94 slanvin

slanvin

Banner 750x94 kutjevo

Untitled 1

Breadcrumbs

Utorak, 07 Veljača 2012 20:53

Posao sačuvan za sve radnike

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

DRVNU PROIZVODNJU TOFRADA PREUZELA TALIJANSKA TVRTKA ELVIO PROIZVODNJA  -

DRVNI POGON SADA IZRAĐUJE LAMELE ZA PROZORE

PLETERNICA - Pleternički Tofrado više se ne bavi drvnom proizvodnjom a  proizvodne hale u Nazorovoj ulici od početka godine iznajmljene su talijanskoj tvrtki "Elvio proizvodnja"  koja u njima sada izrađuje lamele za prozore. Tako je riješena većina problema s kojima se Tofrado bori od 2008. godine kada je cijela drvna industrija zapala u teškoće i koji su krajem prošle godine ozbiljno zaprijetili toj najvećoj pleterničkoj firmi. - Mogli smo od svega jednostavno dići ruke ali željeli smo svakako sačuvati radna mjesta i u tome smo, suradnjom s jednim od najvećih trgovaca drvetom u Europi, i uspjeli.

OROPLET03Nitko od 50 radnika u drvnoj proizvodnji nije ostao bez posla a Tofrado je prema njima, kao i ostalim našim radnicima, ukupno ih je 120, podmirio sve obveze. Tvrtka se sada nastavlja baviti svojim drugim djelatnostima - rekao je vlasnik tvrtke Franjo Lucić.

OROPLET02Tofrado postoji od 1991. godine a bavio se drvnom i metalnom proizvodnjom, te veleprodajom i maloprodajom građevinskog materijala i crne metalurgije. Tvrtka je bilježila uspješne poslovne rezultate sve do krize u drvnoj industriji kada je počela gomilati dugove prema Hrvatskim šumama. Oni su, zajedno s 4 milijuna kamata, narasli na ukupno 14 milijuna kuna. Početkom 2010.godine  u drvnom pogonu se prestalo raditi a proizvodnja je nastavljena tek krajem godine. – Kako bi pomogla  drvnoj industriji  Vlada RH je u ožujku 2010. Dala preporuku da se dugovanja prema Hrvatskim šumama riješe kupnjom nekretnina određenih tvrtki. Mi smo imali više prijedloga kako to učiniti u slučaju Tofrada, no predsjednik uprave Hrvatskih šuma nikada nije dao naš prijedlog na razmatranje, ni na Upravni ni Nadzorni odbor zbog čega smo zapali u još veće probleme - istakao je direktor Tofrada Drago Lucić.

Pitanje dugovanja prema Hrvatskim šumama tek će trebati riješiti no, u Tofradu ističu, kako se usprkos svim poteškoćama proteklih godina uspjelo podmiriti 90 posto prema dobavljačima.

Inače, Tofrado i Elvio proizvodnja prošle su cijele godine zajedno radili na pripremi novog proizvoda a talijanski je partner do sada u strojeve i repromaterijal uložio oko milijun eura. S vremenom planira povećati broj radnika a važno je istaći da veći dio proizvodnje lamela ide na inozemno tržište.     (v.m.)