Banner 750x94 kruna (2)

Untitled 1

Breadcrumbs

Utorak, 07 Veljača 2012 21:01

Moraju baciti milijune litara vode, čajeva i sokova

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

SANACIJA OD POŽARA U STUDENCU JOŠ TRAJE  -

LIPIK -   Mjesec dana nakon velikog požara u lipičkoj tvornici Studenac sanacija još traje, a uz radove na samom objektu u kojem je izbio požar, nedavno je započeo i pomalo neobičan posao – prolijevanje obične i mineralne vode. U kanalizaciji bi trebalo završiti čak milijun litara. -  Dio  gotove robe koji se nalazio u trenutku požara u skladištu neupotrebljiv je i mora se uništiti. Izvorska i mineralna voda koja je oštećena izlijeva se u krugu tvornice a prema uputama koje smo dobili od Hrvatskih voda - rekla je Dijana Jendrašinkin, direktorica odnosa s javnošću Podravke u čijem sastavu posluje Studenac. Vodu su, dodala je, počeli izlijevati radnici Studenca no, kako je riječ o velikoj količini a većina njih je još uvijek uključena i u druge poslove vezane uz osposobljavanje proizvodnje, na poslovima izlijevanja zaposlit će se sezonci. Koliko njih još se ne zna, mada se spominje broj od četrdesetak, a neizvjesno je i do kada će se voda izlijevati. Osim izvorske i mineralne vode bacit će se morati i otprilike iste količine čajeva, sokova i sirupa, ali oni neće završiti u kanalizaciji jer su propisi o zbrinjavanju ovakve vrste otpada stroži. Isti slučaj je i s oštećenom PET ambalažom koja će se morati ekološki zbrinuti. Trenutno se prikupljaju ponude specijaliziranih tvrtki koje će ove poslove obaviti na zakonom predviđeni način.

STUDENAC_LIPIK01Nakon požara 02. siječnja prve procjene tada su govorile o 17 milijuna kuna štete. Stvarna šteta još se ni približno ne zna a dodatni troškovi bit će upravo ovi na uništavanju gotovih proizvoda i ambalaže. Usprkos zastoju u proizvodnji zbog požara i velikim štetama u Podravki ističu kako se zaposlenici Studenca ne trebaju bojati za svoja radna mjesta.

- Sve proizvodne linije su u manjem ili većem opsegu osposobljene a tijekom veljače u tvornici planiramo proširenje linije za proizvodnju stakla koja će od ožujka proizvoditi i Lero sirupe. O otpuštanjima nema niti govora tim više što će štete pokriti osiguravajuće društvo - kazala je Dijana Jendrašinkin.   (v.m.)