Banner 750x94 kruna (2)

Untitled 1

Breadcrumbs

Srijeda, 08 Veljača 2012 13:25

Veliki zlatni list Jurici Blimu i Miljenku Pejiću

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

HRVATSKI DUHANI URUČILI PRIZNANJA I NAGRADE USPJEŠNIM PROIZVOĐAČIMA DUHANA U PROŠLOJ GODINI  -

JURICA BLIM IZ TREŠTANOVACA ZA PRINOSE VEĆE OD 2.500 KG VIRGINIE, A MILJENKO PEJIĆ IZ ZARILCA ZA PRINOSE VEĆE OD 3.000 KG BURLEYA

 KUTJEVO – Svake godine Hrvatski duhani na prigodnoj svečanosti dodjeljuju priznanja za proizvodnju duhana, i to plakete Veliki zlatni list za najbolje prinose koje su postigli farmeri duhanci u proizvodnji virginie i burleya, te Zlatni list uspješnim proizvođačima duhana u protekloj godini na području Požeštine i Slavonije. Priznanja, plakete, ali i novčane nagrade uručio je dipl. inž. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana d.d.

Ovogodišnji laureati i dobitnici Velikog zlatnog lista su Jurica Blim iz Treštanovaca, koji je u svojoj proizvodnji ostvario prinose veće od 2.500 kg po ha u proizvodnji duhana virginie, a pripala mu je i novčana nagrada od 2 tisuće kuna. Najuspješniji proizvođači virginie koji su dostigli prinos od 2.500 kg dobili su plaketu Zlatni list i novčanu nagradu od 1.500 kuna, a to su ove godine Marija Englman iz Krivaja, Zdenko Maglaić iz Podgorja, Marko Raić iz Cerovca i Milan Blašković iz Rajsavca.

IMG_9499Najuspješniji u proizvodnji duhana tipa burley za ostvareni prosječni prinos iznad 3.000 kg po ha ove godine laureat je bio Miljenko Pejić iz Zarilca koji je dobio priznanje i plaketu Veliki zlatni list, te novčanu nagradu od 2 tisuće kuna. Za ostvareni prosječni prinos do 3.000 kg duhana po ha priznanje Zlatni list i novčanu nagradu od 1.500 kuna dobili su: Katica Šolić iz Mihaljevaca, Slavko Babić iz Šumanovaca i Mato Majetić iz Sulkovaca.

- Prošlogodišnji urod unatoč štetama od tuče, posebno na predjelima Podravine, donio je Hrvatskim duhanima 9.557 tona duhanskog lista. – Završena je proizvodna 2011.godina koja će ostati zapamćena po jako malo padalina, ali sa dobrim rasporedom padalina za duhan. Vrhunska obrada i primjena tehnologije obrade tla pokazala je da se u ovim ekstremno sušnim godinama, može umanjiti taj utjecaj

I imati dobre rezultate što se tiče prinosa i kvalitete. Ovo je godina u kojoj smo ostvarili vrhunske prinose, 2.580 kg u prosjeku za virginiu i preko 3.000 kg za burley, što je ostvareno u suhom ratarenju, i jedni su od najboljih u Europi. Sa primjenom navodnjavanja koju Hrvatski duhani nameću kao prioritet u slijedećim godinama donijet će svakako i veće i bolje rezultate – istakao je Mirko Boić, zadovoljan prošlogodišnjom sezonom.

P2054403A da li su zadovoljni farmeri, duhanci, proizvođači duhana i duhanskog lista?

- Prošle godine po prvi puta s proizvođačima smo potpisali četverogodišnji ugovor, kojim smo im osigurali sigurnost u proizvodnji i sebi i njima. Sada su sigurni da mogu proizvoditi, mogu ulagati, što je u ovim kriznim i tranzicijskim godinama sigurno bitno. To je i godina u kojoj smo proveli i nekoliko pokusa koji su nam potvrdili dvije stvari. Proizvođači moraju povećati prinos ovdje u Požeštini na preko 3.000 kg po ha, neki to već imaju, a ostali s nizom mjera, promjenom sortimenata, dodatkom navodnjavanja mogu to postići. Povećanje prinosa znači povećanje prihoda, ali donosi i veće troškove u proizvodnji. Najveći trošak je sušenje duhana i radna snaga. Radnu snagu moraju rješavati s državom, lokalnom samoupravom, smanjiti rad na crno, a mi na to ne možemo puno utjecati. Ono na što možemo utjecati su svakako umanjenje troškova sušenja, a to su naši pokusi i dokazali. Treba početi koristiti bio masu kao energent. To nije politička priča, već jednostavno termogeni koji koriste klasično drvo, sječku, pilovinu, bio masu ili pelet donose daleko manje troškove. Da li će si farmeri sami uzgojiti dio bio mase, skupljati ju na obiteljskom gospodarstvu ili u svojoj okolini ili kupiti, ali svakako će uštedjeti nego koristiti skupi plin. Mi kao odgovorna kompanija nudimo rješenja, nudimo i kredite za prelazak na novu tehnologiju. Potrebno je još izolirati sušnice jer tu se gubi puno energije – iznio je Mirko Boić, te dodao da će cijena sigurno ostati ista ili se povećati jer se u deset godina otkupna cijena povećala za 42%.

- Da su farmeri zadovoljni govori i podatak da se konstantno u zadnjih nekoliko godina povećavaju površine koje su zasađene duhanom, prošle godine za čak 7%. Nešto manjih proizvođača je odustalo od proizvodnje, a veliki konstantno povećavaju površine i postaju sve veći farmeri. To nas ohrabruje, jer prosječna proizvodna površina u Hrvatskoj iznosi 8,49 ha po jednom gospodarstvu, a u duhanu imamo veliki broj proizvođača koji obrađuju dvadeset i više ha samo duhana. To su veliki farmeri, koji zajedno s nama imaju budućnost – rekao je Boić.

 Troškovi sušenja za zemni plin koji se danas nalazi u najvećem dijelu sušnica duhana iznose od 0,5 do 1,3 m3 plina po jednom kilogramu suhog duhana, što ovisi o izolaciji sušnica, da li se griju psi i mačke po dvorištu. Prosječnih 0,8 m3 plina odnosi nam 2,88 kn, a sa loženjem peleta kao energenta sušenje jednog kilograma duhana nas košta 1,59 kn. To je 40% jeftinije, a još bolje rezultate postižemo sa iverom i drvima, jer nas sad sušenje kg duhana košta samo 0,63 kn. Bio masa koju možemo sakupiti od ostatka poljoprivredne proizvodnje ili je sakupiti u okolišu tu cijenu još više smanjuje. To je matematika koji naši proizvođači moraju primijeniti. Investicije za prelazak na nove energente iznose do 5 tisuća € i mogu se isplatiti za dvije godine. Mi ćemo to ponuditi organizirano jer tako možemo ostvariti bolje cijene kod proizvođača opreme, a cjelokupan posao kreditiramo – pojasnio je Boić razloge prelaska na nove energente.