Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Listopad 2019 09:05

Kolektivna izložba slika sudionika 4. Likovne kolonije u Požegi

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO „VILA VELEBITA“ POŽEGA - 

POŽEGA – Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega organiziralo je još jednu u ciklusu „Kolektivnu izložbu slika sudionika 4. Likovne kolonije u Požegi“ u dvorani Gradskog muzeja. Goste i uzvanike na izložbi pozdravio je predsjednik društva prof. dr. sc. Josip Fajdić naglašavajući da su svi autori već niz godina prisutni na Likovnim kolonijama koje organizira „Vila Velebita“ To su umjetnici od Zagreba pa do cijele Slavonije, a izložba obuhvaća radove koje su izradili na 4. Likovnoj koloniji“ prošle godine. Izložba je bila postavljena i u Slav. Brodu, a bit će postavljena i na dvije lokacije u Lici. Na ovoj izložbi svoje radove s kolonije izložili je 30 slikara: Ivan Andrašić, Milan Bajt, Zdenka Bošnjaković, ŽannaErdelji, Jadranka Galić, Anita Jakobović, Vanda Jurković, Mato Jurković, Josip Karežić, Ivo Katić, Zlatko Krstić, Ivica Kurtz, Ivan Lončar Žan, Jadranka Majstorović, Snježana Mekić Delić, Željko Mucko, Željka Perković, Zvonko Petanović, Branimir Pešut, Mato Pisac, Dominik Polleto, Željko Radmirović, Josip Šimić, Lidija Španiček, Božidar Špikić, Siniša Špiranović, Siniša Trbojević, Vesna Zvonarević, Davor Žilić i Marija Valentić.

- Požeška likovna kolonija nije samo mjesto susreta ljudi koji dijele zajedničku strast prema klasičnom slikarskom zanatu, ona je jedno od onih sretnih mjesta koja stvaraju razloge za   najelementarnije i nepretenciozne likovne avanture. Rasterećenje od glasnih i ambicioznih poruka i značenja koje se stavljaju danas pred umjetnike na ovome okupljanju likovnjaka znači prihvaćanje   one   tiše, intimnije potrebe vraćanja nekim običnim počecima; uz kretanje po poznatim stazama koje izviru iz dubine vremena i sa čitljivim epilogom prosedea koji time računa na širu publiku. Ova kolonija potvrđuje da još uvijek postoji   jaka i vitalna potreba suprotna odustajanju od tradicionalnog likovnoga izričaja. Istovremeno nemoguće se baviti likovnim problemom na taj tradicionalni način , a ne biti svjestan bogate povijesne tradicije bilo svjetske bilo naše lokalne što znači poštivanje strogog konteksta utvrđenih likovnih pravila – istakao je na otvorenju izložbe prof. Branimir Pešut iz Slavonsko-brodske galerije koji je pojasnio i motive koje su uzeli slikari za temu. - Motiv može biti sve; vaza sa cvijećem, fasada crkve, krovovi Požege, putovi pored Orljave ili okolni požeški brdoviti pejzaž. Motiv je taj koji određuje da li si odabrao biti unutar zidova koji čine tvoj privremeni atelijer ili si pod vedrim nebom u ateljeu bez krova…Inspiracija je sekundarna. Ona dolazi tek kad je oko sve već jasno posložilo.

Pešut je pojasnio i kako je ova izložba uglavnom u broju 30. ­- Slikarski zapisi koji prekriju tu neutralnu bjelinu činiti će mozaik sačinjen od 30 slika koje povezuje isti datum stvaranja. Jer trideset autora koji su boravili u Požegi 30. rujna 2018. odredilo je kistom i bojom izgled ovoga likovnog saziva s vjerom da je toga dana i Požega učinjena drugom i drugačijom. Dodir sa vlastitom kulturom, povijesnim identitetom mjesta u   kojem se živi ili radi jak je poticaj za svakoga. Osobni doprinos svakog umjetnika toj istoj sredini čini svijet boljim i drugačijim. Sa svake kolonije odlazimo s vjerom da iza sebe ostavljamo bolji svijet.

Otvorenje izložbe uveličao je Mješoviti pjevački zbor „Vila Velebita“ s nekoliko pjesama, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

Galerija slika