Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Listopad 2019 13:53

Lana Derkač na susretu iberoameričkih pjesnika u Salamanci

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Požeška književnica Lana Derkač, zajedno s piscem Davorom Šalatom, sudjelovala je na 22. Susretu iberoameričkih pjesnika koji se održao od 14. do 16. listopada 2019. godine u španjolskom gradu Salamanca. Organizator tog festivala je Fondacija Salamanca, grad kulture i znanja, a direktor je profesor tamošnjeg Sveučilišta Alfredo Pérez Alencart.

Festival je započeo kao susret iberskih i latinoameričkih pjesnika, ali kasnije su pozivani i gosti iz ostalih zemalja svijeta. I ove godine tiskana je antologija s poezijom pjesnika pozvanih na Susret, a o festivalu se može iščitati i na festivalskom websiteu koji je objavio poeziju Lane Derkač i Davora Šalata u prijevodu Željke Lovrenčić na španjolskom jeziku. Colegio Maestro Ávila mjesto je na kojem su hrvatski pjesnici prvi put čitali svoju poeziju, a Teatro Liceo bio je mjesto njihovog drugog čitanja. Na oba mjesta nakon predstavljanja na materinjem jeziku, njihove su pjesme pročitane i na španjolskom jeziku u izvedbama pjesnika španjolskog govornog područja.IMG 0437

U Salamanci se ove godine predstavilo stotinjak pjesnika iz dvadeset i jedne zemlje svijeta. Ovaj put festival je bio posvećen svetom Ivanu od Križa koji je zaštitnik pjesnika španjolskog govornog područja, bio je i sam pjesnik, a studirao je na Sveučilištu u Salamanci, jednom od najstarijih europskih sveučilišta. Bio je posvećen i latinoameričkoj pjesnikinji Eunice Odio kojoj za života nije pridana važnost koju zaslužuje.

Pjesnicima je dana izuzetno rijetka mogućnost da posjete Povijesnu biblioteku Sveučilišta u Salamanci i da vide knjige koje su inače nedostupne očima javnosti, a knjižničar ih smije listati samo s rukavicama. Pjesnici su također bili na prijemu kod gradonačelnika gdje su bili izloženi originalni rukopisi svetog Ivana od Križa, važnog španjolskog pjesnika.