Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 01 Prosinac 2019 12:26

Najavljen Muzejski tjedan Gradskog muzeja Požega

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

- Gradski muzej Požega povodom obilježavanja dana svog osnivanja, 6. prosinca 1924. godine, pripremio je nekoliko događanja tijekom idućeg tjedna, od 2. do 7. prosinca – najavila je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako je tijekom ove godine Muzej obilježavao svoju 95. obljetnicu te da su sva događanja bila u znaku te obljetnice.

- Željela bih posebno istaknuti naše dvije izložbe autorice i kustosice Ivane Domanović, Korak ispred vremena – Atelier Wollner (1899. – 1934.) i Pjevat će Slavonija, požeški festival 1969. -2019. kojima se isto željela naglasiti duga tradicija i značajne obljetnice, ali i osnovna zadaća muzeja, a to je zaštita kulturne baštine ovog grada i kraja te prezentacija te baštine građanima Požege i šire okolice. Muzej danas skrbi za više od 30 000 predmeta i za knjižnicu s preko 10 000 knjižnih djela – objasnila je ravnateljica.

Dodala je da se obilježavanje 95. obljetnice naglasilo i posebno dizajniranim vizualnim identitetom autora Antonia Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba, a koji visi na zgradi Muzeja. On je dizajnirao i ovogodišnji stolni kalendar, ali i za iduću godinu. Tema kalendara su rudinske glave, kamene konzole koje potječu s lokaliteta Rudina, benediktinske opatije sv. Mihovila koja se prvi put spominje u pisanim izvorima 1250. godine. Kalendar će biti predstavljen 6. prosinca u 18 sati, a nakon njegova predstavljanja slijedit će predavanje Opatija sv. Mihovila Arkanđela u Rudinama – rezultati novih arheoloških istraživanja koje će održati Petar Sekulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelj arheoloških istraživanja na Rudini.

U utorak, 3. prosinca u 18 sati, u suradnji s Povijesnim društvom Požega, u Muzeju će se održati predavanje prof. Zlatka Uzelca pod nazivom Burna arhitektonska povijest crkve svetoga Lovre u Požegi, a o čemu je više kazao prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijenog društava Požega. On je najavio da će prof. Uzelac predstaviti rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja.

Akademska kiparica Tatjana Kostanjević najavila je radionice koje će voditi za učenike viših razreda osnovne škole i gimnazijalce pod nazivom „Istraga“ vezano za trenutačnu izložbu „Ljepota lažnog sjaja“, a koje će se odvijati od ponedjeljka do četvrtka. Muzejska pedagoginja Ljiljana Marić istaknula je da će se muzejski tjedan završiti s radionicom za najmlađe, od 3 do 6 godina, koju će u subotu 7. prosinca od 10 do 11 sati voditi Sanja Mišić, nastavnica likovne kulture.

Galerija slika