Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Prosinac 2019 11:53

U novoj Multimedijalnoj dvorani pleternički Ramci ugostili 8 KUD-ova i folklornih društava

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ODRŽANA 13. SMOTRA „OBIČAJI STAROG ZAVIČAJA“ UZ DAN GRADA PLETERNICE I ZAŠTITNIKA SV. NIKOLE– 

PLETERNICA–Sada već tradicionalno, po 13. puta,za redom svake godine početkom prosinca uz Dan grada Pleternice i nebeskog zaštitnika sv. Nikole održava se smotra folklora „Običaji starog zavičaja“. Domaćin su nadaleko poznati članovi društva Zavičajno kulturno-umjetničko društvo „Rama“ iz Pleternice čiji je predsjednik Jure Vidakušić pozdravio sudionike i posjetitelje zahvalivši se na odazivu.Vidakušić je iznuio i vrlo bogat rad društva, brojna gostovanja, sudjelovanja u filmu, Tv serijalu Lijepom našom, te zaključio da je ovo sigurno najviše što može dati jedno potpuno amatersko folklorno društvo.Smotra se po prvi puta održala u novoj Multimedijalnoj dvorani grada Pleternice.

Sve goste, uzvanike i posjetitelje pozdravila je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić – Ovom prilikom želim čestitati KUD-u Rama na svemu onome što rade na području našega grada čuvajući običaje Rame ovdje u Pleternici i pronoseći te običaje po cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Ovdje je doseljeno puno Ramaca, mislim da su svi na neki način osjetili širinu slavonske duše i posljednjih 50 godina smo se na neki način isprepleli na području našeg grada.

Smotru je otvorio uz čestitke društvu na ostvarenom, zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović. Ove godine na stupilo je uz domaćine 8 KUD-ova i folklornih društava: KUD Tkanica iz Okučana, KUD Požeška dolina iz Požege, KUD Višići Čapljina iz BiH, KUD Orljava Pleternica, Udruga Ukrajinaca iz Slav.Broda, KUD Brodski biseri Bosanski Brod iz BiH, KUD Roma iz Darde i Matica slovačkaKukučin-Kuntarić iz Jakšića, koji su izveli pjesme, plesove i običaje iz svojih krajeva ili zavičaja iz kojega su se doselili u Požeštinu.

Na kraju priredbe predsjednik ZDKUD „Rama“ Jure Vidakušić uručio je sudionicima prigodne poklone u znak zahvalnosti za njihove nastupe i gradonačelnici Antoniji Jozić za svako godišnju podršku radu KUD-a i održavanju smotre. 

Galerija slika