Banner 750x94 cestitka 1,3 1

15

Banner 750x94 cestitka 1,2

la garage bilburger razanj

Breadcrumbs

Utorak, 22 Studeni 2011 12:05

Enes i kutjevačko vino

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA ORGANIZIRALA VEČER POEZIJE I VINA

POŽEGA – Povodom završetka Mjeseca hrvatske knjige u kojoj je osnovna tema bilo pjesništvo, Gradska knjižnica i čitaonica Požega organizirala je Večer poezije i vina, na kojoj su gostovali Enes Kišević, pjesnik iz Zagreba i Drago Humski, sommelier Kutjeva d.d. Njih dvojica su pokušali sljubiti pjesme i vino, i na zadovoljstvo posjetitelja koji su napunili dvoranu čitaonice u tome su i uspjeli.

Vrlo atraktivno recitirane pjesme o vinu kojemu je Enes posvetio cijelu jednu zbirku pjesama „101 vino od vina“ odlično su se složile s pričama o vinu koje je pričao sommelier pjesnik Drago Humski. Pjesma o vinu, opis vina u pjesmi i kušanje tih vina o kojima su pjesnici pjevali bio je potpuni ugođaj, koji su poznati kutjevački podrumi upotpunili s nekoliko vrsta biranih vina koje su posjetitelji degustirali.

Tako su uz jedan po jedan stih „ Ja sam kap vina, na kruha mrvi, ovo je vino krv moje krvi“, lagano klizili gutljaji Graševine de Gotho, Sauvignona i jedne kupaže od tri crna vina pod nazivom Maximo nero. Nakon nekoliko gtljaja vina pjesma već ide dalje „Kad bolje razmislim gospodo, svi smo mi vinu stranci. Vino je ovo jedini gospodin, mi za njega smo obični pijanci. – Te koje je boje, te kakav mu je buquet, te godina, te domovina. Ma hajte, molim vas, to njihovo gospodstvo, hoće gospodskije biti od vina“. Riječi koje se izlijevaju u jezik, kažu za ove Enesove pjesme kritičari, a gosti na večeri poezije među kojima je bio i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko u društvu s gradskim čelnicima, stapali su zajedno riječi i vino na jeziku. „Što je oblak vodi, to je duša vinu, oni i u padu, dodirnu visinu.“ A mogli smo se i nasmijati dosjetkama Enesa, „Vino ili ja? Vrištala je žena. Ja stajah k'o Isus na mukama. Pođoh je zagrliti, no ona uzmače, i samu sebe zagrli rukama“.