Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 28 Studeni 2011 22:41

Izvođena djela baroknih velikana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OŽIVJELA TRADICIJA 'CECILIJANSKIH' KONCERATA

POŽEGA – U povodu svetkovine sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika i glazbene umjetnosti, publika u požeškoj katedrali mogla je istinski uživati u rijetko izvođenu djelu baroknoga velikana Georga Friedricha Handela, skladanom u čast upravo te svetice. Glazbena je to oda nastala prema stihovima engleskoga baroknog pjesnika i dramatičara Johna Drydena koji u svojoj poemi sv. Ceciliji iz 1690. godine veliča moć glazbe kao božanskoga djela i pokretačke snage svijeta. Očaran ljepotom Draydenovih stihova, Handel im 1739. godine daje maestralan glazbeni oblik koji svoju praizvedbu doživljava upravo na sv. Ceciliju u Londonu iste godine.

- Ovo je klasična kantata upečatljivih, izražajnih solo dionica. Središnji dio posebno je impresivan, krasi ga gotovo ratnički zbor upotpunjen solo timpanima, solo trubljom i solo tenorom. Snagom svojega sazvučja kao da pozivaju u boj, a taj je boj zapravo vjera“, ističe mo. Alen Kopunović Legetin, katedralni orguljaš i zborovođa. 'Cecilijanska' Handelova oda bila je jedinstveno iskustvo i uglednim zagrebačkim trubljačima Dariju Teskeri i Krešimiru Fabijaniću koji su upravo u Požegi djelo izveli prvi put. Uz požeški katedralni zbor predstavili su se i domaći solisti – tenor Kristijan Kostić, bas Antonijo Bogojević, soprani Ana Ticl i Elizabeta Štancl, te mladi timpanist Petar Pranjić.

Doživljaj barokne glazbene raskoši upotpunila su i druga djela iz toga plodnoga razdoblja posebno orguljaškog stvaralaštva, a ni publika nije bila zakinuta glazbenim dodatkom. Glazbeni je užitak upotpunio još jedan barokni 'standard' – 'Juda Makabejac' iz Handelova oratorija 'Mesija'.

Upravo koncertima za blagdan sv. Cecilije, Požeška biskupija iznova želi oživjeti vrijednu tradiciju cecilijanskih koncerata koja svoje korijene ima upravo u vremenu baroka. S. Najvirt