Utorak, 30 Lipanj 2020 18:00

U Gradskom muzeju otvorena izložba „ Dobro ugođen – i život“

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA - U Gradskom muzeju Požega otvorena je retrospektivna izložba akademske slikarice rođene Požežanke Sonje Hržine Majstorović i akademskog slikara i fotografa Marka Majstorovića, pod nazivom „Dobro ugođen – i život“ koja je ujedno i dio manifestacije „Požeško kulturno ljeto“.

Na prigodnom otvaranju izložbe za novinare sve je na početku pozdravila Mirela Pavičić Hein, ravnateljica Muzeja objasnivši da ovom izložbom Muzej nastavlja sa svojim planiranim aktivnostima unatoč situaciji s korona virusom. Izložbu je zatim predstavila autorica Lidija Španiček, muzejska savjetnica zahvalivši se prije svega Gradu Požegi i Ministarstvu kulturu što su omogućili realizaciju ove izložbe koja se zapravo sastoji od dvije izložbe, dva umjetnička filma i dvije dokumentarne cjeline.

-Umjetničke izložbe prezentiraju likovni rad dvoje slikara koji su dobili priznanja ALU za diplomske radove u vrijeme studija, dok je Marko Majstorović dobitnik i Rektorove nagrade za slikarstvo.

Film Sonje Hržine Majstorović predstavlja izložbeni projekt „Šator sastanka“ prezentiran kroz obiteljske fotografije žena židovskog porijekla u specifičnom ambijentu filma. Drugi film slikara Marka Majstorovića jesažeta cjelina suvremenih umjetničkih, analognih fotografija nastalih tijekom tri godine, uključujući i one nastale tijekom pandemije i nakon nesretnog potresa u Zagrebu. Autor fotografija posjetiteljima pruža ljudsku ljepotu svakodnevnice, pa i onog toplog humora, koji se u brzini života tek ponekad primjećuje.Dokumentarni dio izložbenog projekta predstavljaju obiteljske fotografije iz starog albuma u dubini kojih počiva i rad dvoje slikara – objasnila je autorica Španiček.

Dodala je da umjetnička djela možemo razumjeti tek na temelju dubljeg poznavanja sredine u kojoj su nastala. Kroz slikaričine i slikareve zapise upoznajemo zanimljive činjenice o požeškoj trgovačkoj, židovskoj obitelji Deutsch i obitelji slikara koja je u Ravnom osnovala prvu hrvatsku čitaonicu u Ravnom početkom 20.stoljeća.

Lidija Španiček se za istraživanje teme kataloga i ustupanje građe zahvalila Državnom arhivu u Slavonskom Brodu– odjel u Požegi, OŠ „Antuna Kanižlića“,MirelHržini iz Požege te kolegi muzejskom tehničaru Borisu Knezu za pripremu, oblikovanje kataloga i legendi izložbe i svim kolegicama koje su dale doprinos izložbi.

Marko Majstorović je pohvalio autoricu Lidiju Španiček za njezin stručni, znanstveni i temeljit pristup u postavljanju izložbe gdje je sve postavljeno na pravo mjesto. Svoje ushićenje nije krila ni Sonja Hržina Majstorović koja je izuzetno zadovoljna što se u njezinom rodnom gradu po prvi puta postavlja njena izložba.

Ferdinad Troha, dogradonačelnik Požege je istaknuo kako ova izložba svjedoči o našem postojanju i nestajanju. -Ova izložba je i vrijedan dokument vremena. Vjerujem da će neki stariji Požežani prepoznati neka lica s fotografija i prisjetiti se Požege iz prošlih vremena. Ova izložba prkosi koroni i situaciji koja nije normalna i unosi među nas dašak normalnosti – poručio je dogradonačelnik Troha.

Uz izložbu koja se može razgledati svakog dana osim nedjelje od 10 do 12 sati te ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati bit će organizirana i likovna radionica za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, koja će se održavati ponedjeljkom od 10 do 12 sati.