Banner 750x94 cestitka 1,3 1

15

Banner 750x94 cestitka 1,2

la garage bilburger razanj

Breadcrumbs

Srijeda, 30 Studeni 2011 00:53

Židovi i Hrvatska

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA JAKOVA SEDLARA

POŽEGA – Požega je ponovno bila jedan od centara kulture u Hrvatskoj, jer je premijerno prikazan najnoviji dokumentarni film „Židovi i Hrvatska“ u kojemu je prikazan i grad Požega i pozitivan odnos grada prema ostavštini naroda koji je nekada živio na ovim prostorima. Tim odnosom grada i požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka prema kulturi i povijesti redatelj Jakov Sedlar odlučio je upravo premijerno film prikazati u Požegi, a zatim u ostalim gradovima koje obrađuje film, tj. život Židova od dolaska na ove prostore, njihovog života, njihovog stradanja u godinama 1941-1944., holokausta kojem su bili izloženi svi pripadnici židovskog naroda, pa do današnjih dana.

- Razlog zašto sam ovu premijeru smjestio u Požegu je što smatram da ovakve sredine kao što je Požega zaslužuju mnogo veće stvari nego što je premijera ovog filma, ali ovo je moj mali doprinos da se desi jedna kulturna decentralizacija, barem premijernih stvari. Drugi je razlog je što je inicijator svega ovoga vaš gradonačelnik Ronko, kojemu se želim zahvaliti za sve što je napravio da do ovog filma dođe, a i za druge projekte u kulturi, kako biste promovirali kulturu i Požegu – istakao je prije premijernog prikazivanja filma u Gradskom kazalištu Požega, autor Jakov Sedlar.

- Često je odnos dvaju naroda bio uzrok mnogih nesporazuma jer se stalno govorilo samo o 2. Svjetskom ratu, koji nećemo zaboraviti ali postoji povijest prije i poslije toga. Stoga smatram i politički korektno reći o ukupnom odnosu Židova i Hrvata jer su Židovi ostavili sjajan doprinos hrvatskoj kulturi, umjetnosti, sportu i to je film koji govori upravo o tome – rekao je o filmu redatelj Jakov Sedlar.

Premijeri filma nazočio je i rabin Luciano Moše Prelević, Židovske općine Zagreb. - Židovska zajednica je nekad bila jako velika u Hrvatskoj i značajna, s oko 40 općina, posebno u ovom dijelu Slavonije, te u Požegi gdje su nekada bile čak tri sinagoge. Sve je to nestalo u drugom svjetskom ratu, tako da bi Hrvati trebali shvatiti da udio svake manjine nije samo naša manjinska povijest, nego zapravo kulturna baština čitave Hrvatske - rekao je rabin Prelević zahvaljujući požeškom gradonačelniku Ronku na posebno uređenom židovskom groblju.

Iako je Požega u filmu prikazana kratko, taj prikaz je dostojanstven, istakao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, koji je kako kaže sedlar, jedini ne-židov koji je prikazan u ovom filmu. - U jednom mračnom trenutku naše povijesti s ovih prostora su nestali Židovi, spaljen je njihov molitveni hram, devastirano je groblje. Morali smo to obnoviti, morali smo to učiniti zbog nas samih, a posebno zbog budućih generacija koje će baštiniti sve ono što su Židovi u prošlosti dali, a dali su jako puno, da mogu na tome graditi svoju budućnost i da to ostane u memoriji Požežana – rekao je Ronko prije premijere ovog 60 minutnog dokumentarca koji je snimljen prema knjizi dr. Melite Švob. Prije premijere filma pročitano je i pismo koje je iz Izraela uputio Ivica Haas, jedini potomak požeških Židova, kojega je od stradanja u NDH spasila jedna požeška obitelj.