Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020 12:20

Mjuziklu pakračkog KDP „Sloga“ čak tri prve nagrade

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

VELIKI USPJEH NA 60. FESTIVALU KAZALIŠNIH AMATERA - 

PAKRAC - Dramska sekcija Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“ iz Pakraca osvojila je s mjuziklom „Tko pjeva, zlo ne misli“, čak tri prve nagrade na 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. U konkurenciji 16 predstava amaterskih kazališnih skupina iz cijele Hrvatske ovaj mjuzikl je osvojo prvu nagradu za najbolju predstavu u cijelosti, David Stokić je prvonagrađeni za najbolju sporednu mušku ulogu i to izvedbu uloge Gospon Fulira, dok je Kristina Zednik osvojila prvu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu briljantno odigravši ulogu Franje Šafraneka.

Osim ovih nagrada, priznanje KPD „Sloga“ svakako su još dvije nominacije; Marta Filipović za najbolju glavnu žensku ulogu i Dubravka Špančić za najbolju režiju.

Pakrac mjuzikl predstavaMjuzikl „Tko pjeva zlo ne misli“, adaptacija je istoimenog mjuzikla Alfi Kabilja koji je KPD-u „Sloga“ dao autorsku dozvolu. Dubravka Špančić, koja je mjuzikl režirala, ali i koja je vodila i koordinirala cijeli projekt ističe kako je cilj bio potaknuti mlade ljude u Pakracu i Lipiku da se aktiviraju kroz kreativno izražavanje. Odluka da to bude upravo mjuzikl pala je jer kroz taj vid kazališno-scenske umjetnosti može biti uključen veliki broj ljudi, a u pripremu i realizaciju ovog mjuzikla bilo je uključeno više od 30 mladih. Priprema je trajala 6 mjeseci, od kojih 3 mjeseca intenzivno.

Mjuzikl je premijerno odigran u Pakracu u svibnju 2019. godine, uslijedile su dvije izvedbe u Zagrebu i po jedna u Kutini i na Omanovcu, a zbog problema s pandemijom otkazali su već dogovoreni nastup u Vodicama.

Najbolju mušku ulogu odigrala djevojka

Kristina Zednik u predstavi glumi Franju Šafraneka, a činjenica da je kao djevojka dobila nagradu za najbolju mušku ulogu dovoljan govori kako se radi o iznimno talentiranoj glumici.

- Ovo je za nas pravo malo čudo! Možda se članovima povjerenstva čini kao sitnica, ali nama ovakvo priznanje uistinu mnogo znači; usudila bih se reći i da nam je popravilo ovu neobičnu 2020. godinu. Još jedan dokaz da se rad, trud i ljubav prema kazalištu isplate. Ono što me iznenadilo još više od pobjede našeg mjuzikla na Festivalu je nagrada koju je osvojio moj Franjo kojeg je, nesretnog, utjelovila ženska osoba! Nemoguće je opisati koliko mi kao zaljubljenici u glumu i kazalište ovakvo priznanje znači. Jedan veliki vjetar u leđa... Silno sam sretna i zahvalna svima koji su mi pomogli da do toga dođem“, izjavila je Kristina.

David Stokić je u svojoj izvedbi Gospon Fuliru udahnuo potrebnu karizmu što je stručna komisija prepoznala i nagradila. – Ovo mi je kao iznenadni, uranjeni, božićni poklon. Sjećam se prvih proba i samog početka projekta, sjećam se svoje skeptičnosti i treme zbog međusobnih nepoznanstava. Međutim, kako su proble tekle tako se osim dobre predstave, formirala i jedna velika kazališna obitelj. Moja skeptičnost je porasla kada sam dobio ulogu Ernesta Fulira, što zbog odgovornosti, što zbog pjevanja, ali uz dobrog redatelja i odličnu ekipu, uspjeli smo odraditi posao kako treba. Osim ovog velikog projekta, prije nešto manje od 10 godina, glumio sam također i u predstavi "Šta pljuvaš da pljuvaš", predstava koju je napisala i režirala Dubravka Špančić, bez čijeg truda, znoja i strpljenja, ova nagrada ne bi niti bila moguća, na čemu smo joj ja, a i svi sudionici projekta, beskrajno zahvalni, rekao je David.

Pakrac mjuzikl predstva 2Zadovoljstvo nije krila ni Dubravka Špančić koja je režirala ovaj mjuzikl i koordinirala cijelim proejktom. – Bilo je to stvarno izazovno i vrlo zahtjevno za realizirati, ali ovo su krasna djeca i jako sam sretna zbog njih jer svatko je u ovoj ekipi, i glumci, i orkestar i ekipa u tehničkom dijelu, zaslužio ovo priznanje. Jako sam zahvalna velikodušnom gospodinu Alfiju Kabilju. Zahvalna sam što su mi ova djeca uopće dozvolila da budem dio njihova svijeta. Ova vrijedna nagrada je dobrodošla i našem gradu gdje gotovo svi, radi broja sudionika, jesmo u nekoj mjeri uključeni i dotaknuti. Ova nagrada daje kredibilitet i poziv svima drugima koji se još nisu okušali na dasakama koje život znače. Započeli smo rad na novom mjuziklu pa pozivam sve zainteresirane da nam se slobodno jave, poručuje Špančić.