Ispiši ovu stranicu
Subota, 25 Rujan 2021 11:38

Na večeri "Vinum et poeta" pobijedila Lana Derkač s pjesmom „Loza i forenzika“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PODGORJE - U prostoru Nastavne baze i vinske klijeti Veleučilišta u Požegi, nedaleko od Podgorja, održana je sinoć treća pjesnička manifestacija „Večer poezije i vina - Vinum et poeta“. Organizirali su je na nacionalnoj razini požeški Ogranak Matice hrvatske Veleučilište u Požegi, koji su objavili natječaj za najbolju pjesmuPokrovitelji su bili Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Općina Kaptol. Pozdravljajući nazočne pjesnike i goste, ljubitelje dobre poezije i vina, o samoj manifestaciji i provođenju natječaja za najbolju neobjavljenu pjesmu nadahnutu vinom ili vinogradom govorila je Ljiljana Marić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Požegi, te je zahvalila pokroviteljima i suradnicima.

 - Posebno želim pozdraviti sve one koji su se odazvali na natječaj požeškog ogranka Matice hrvatske i požeškog Veleučilišta za najbolju neobjavljenu pjesmu na temu vina i vinograda, a ponajviše one koji su i osobno došli na ovu večer. Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego isto tako da i doprinosi i gospodarskom napretku lijepe naše domovine. Mi u Zlatnoj dolini okruženi smo ne samo prekrasnim gorama nego Bogom danom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo je upravo poezija. Kao što reče jedan pjesnik, „vino je poezija u boci“. I zbog toga smo spojili te dvije stvari u jednu prekrasnu večer i manifestaciju. Da je ova inicijativa zaista dobra, potvrđuje ne samo velik broj pristiglih pjesama iz svih dijelova Hrvatske, nego i  pjesnička imena iz samog vrha hrvatskog pjesništva - kazala je predsjednica Marić te zahvalila požeškom Veleučilištu i dekanu dr. sc. Borislavu Miličeviću što je prihvatio ideju o zajedničkoj organizaciji ove manifestacije. Zahvalila je na financijskoj pomoći Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi i Općini Kaptol, povjerenstvu za odabir najbolje pjesme, požeškoj i svjetskoj pjesnikinji Lani Derkač na stručnoj pomoći oko cijelog projekta.

Prodekanica za nastavu požeškog Veleučilišta dr. sc. Brankica Svitlica zaželjela je dobrodošlicu sudionicima ove manifestacije, posebno pozdravivši načelnika Općine Kaptol Milu Pavičića, na čijem se području nalazi ovaj lokalitet. – Jučer smo upisali 23. generaciju vinogradara i voćara, što je zaista izniman uspjeh. Za sve to vrijeme trudili smo se utkati sve svoje znanje i emocije u ove naše nasade vinograda, pa u konačnici i u naše vino. Za sva ova dobra vina zaslužan je naš samozatajni profesor Josip Mesić koji je zajedno s ostalim nastavnicima zaslužan za našu prepoznatljivost i izvan granica Hrvatske. Poezija je prisutna u svakoj boci vina, a u svakoj zatvorenoj boci je vino živo, s puno sjetnih ili veselih emocija. Zato bocu otvorimo i uživajmo u pjesmi i vinu.

Pozdravnim  riječima nazočnima se obratila Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, zaželjevši im ugodnu večer i druženje uz prigodne stihove.

Zamjenik županice Ferdinand Troha naglasio je kako  pjesma i vino idu zajedno, a u ovoj našoj Zlatnoj dolini idu obavezno. - Vjerujem da ćemo uživati u stihovima i u vinu. Nadam se da će i ova godina iznjedriti lijepe pjesme o vinu, a veselim se već i nekim narednim godinama i vrijednim pjesmama.

Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu nadahnutu vinom ili vinogradom trajao je od lipnja do početka rujna ove godine, a pristigle pjesme razmatralo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Ernest Fišer, Marija Lamot Siniša Matasović. Povjerenstvo je u najuži krug izdvojilo osmero pjesnika, a to su: Slađan Lipovec (Praskovi), Lana Derkač (Loza i forenzika), Enes Kišević (Ptičja lirika), Sanja Lovrenčić (Gospodar vinograda), Mateja Jurčević (Buđenje), Tomislav Marijan Bilosnić (U vinogradu za stolom), Ivan Kramar (Grožđe) i Dražen Katunarić (Opijanje trenutka). Predsjednik stručnog  povjerenstva, književnik, publicist i novinar Ernest Fišer objavio je, uz stručno obrazloženje, tko je pobjednik ovogodišnjeg provedenog natječaja na koji je 33 autora poslalo 45 pjesama.

Jednoglasnom odlukom povjerenstva za ovogodišnju pobjednicu proglašena je Lana Derkač s pjesmom „Loza i forenzika“. - Pažljivom čitatelju u oči odmah upada Lanina prepoznatljiva poetika, a ova vješta pjesnikinja zapravo piše granice između stvari, bića i pojava, stvarajući tako vlastiti pjesnički svijet u kojem se kreće suvereno. Ona u svemu tome želi da  poezijom nešto promijeni, iako nije sigurna da je ikakva promjena moguća - naglasio je predsjednik povjerenstva Ernest Fišer.

Pobjednica je rođena Požežanka koja piše poeziju, prozu, drame i eseje, nagrađivana je i uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu, a bila je sudionicom više pjesničkih festivala i događanja, izdala je do sada nekoliko knjiga koje su prevedene na desetke jezika. Naposljetku je Lana Derkač kazivala svoju pobjedničku pjesmu, a uručena joj je prigodna Plaketa i  nagrada. - Zahvaljujem na nagradi, svaka mi je draga, a ova posebno jer dolazi iz moje Požege - poručila je pobjednica. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi požeške klape sv. Lovro s nekoliko zapaženih izvedbi dalmatinskih pjesama koje su posebno oduševile posjetitelje, ponajviše ljubitelja poezije, a naravno i vina.

autori: I. Tomić i V. Protić

Galerija slika