Nedjelja, 10 Listopad 2021 09:10

Predstavljanje knjige Maria Kalana o hrvatsko–francuskom generalu Marku Slivariću Heldenburškom u Napoleonovoj vojsci

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PLETERNICA -  U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica predstavljena je knjiga  „Hrvatsko francuski general Marko Slivarić Heldenburški” autora Maria Kalana koji se tom poslu posvetio nakon otkrića da je u Napoleonovoj vojsci službovao jedan časnik, porijeklom iz naših krajeva, a kasnije postao i general u Francuskoj. Desetak godina je Kalan, bojnik iz Domovinskog rata u mirovini,  istraživao sve izvore i uslijedio je izlazak ove knjige koja osvjetljava našu povijest nepoznatu široj javnosti.

IMG 0709Na predstavljanje knjige o hrvatsko-francuskom generalu došli su brojni gosti među kojima je bilo i osam potomaka Slivarićevih, recenzent knjige dr. sc. Antun Japundžić, opovjesničar Mario Katić, ravnatelj knjižnice prof. Franjo Novak, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, zamjenik županice Ferdinand Troha i brojni drugi. Za glazbeni i kulturni dio predstavljanja bili su zaduženi članovi plewterničkog KUD-a Orljava.IMG 0714

General Slivarić pozornost zaslužuje zbog činjenice da je rođen u Vrčin Dolu. Pohađao je časničku školu na vojnoj akademiji Terezijana u Bečkom Novom Mjestu te je služio na području Vojne granice na Kordunu i u Lici. Sudjelovao je u bitkama protiv Napoleona, a zatim, obzirom na sporazum kojim su dijelovi Hrvatske južno od rijeke Save pripali Francuzima, postao je pukovnikom i zapovjednikom pukovnije u sklopu Ilirskih pokrajina. Sa svojom Prvom hrvatskom provizornom pukovnijom sudjelovao je u pohodu Napoleonove vojske na Rusiju. Istaknuo se i u pohodima na Sasku, ali je najveći trag u francuskoj povijesti ostavio u obrani grada Antibesa. Umirovljen je 1815. i svoje posljednje dane proveo je u mjestu Gignac na jugu Francuske, gdje je i umro 1838. godine. Osim generala Slivarića, autor knjige istraživao je i ‘korijene’ cijele obitelji Slivarić.

IMG 0715

 - Prije svega, ono što treba znati, a mnogi to još ne znaju, jest da je general Slivarić rođen u našem kraju. Nakon toga trebali bismo smo svakako znati da je cijela obitelj graničarska iz našeg područja i da nisu niti barbari niti divljaci nego su u stvarnosti pravi vojnici po svom rodoslovlju. Možemo biti ponosni na takve ljude, a vjerujem da ćemo mu i mi jednog dana odati počast na takav način“ – rekao je Mario Kalan. Podsjetio je kako je u listopadu 2016. godine u Pleternici održan međunarodni simpozij posvećen generalu Slivariću, a na cesti prema Vrčin Dolu postavljena i spomen ploča.

IMG 0723

Gradonačelnica Marija Šarić je izrazila zadovoljstvo zbog predstavljanja knjige, ali i zbog velikog broja posjetitelja jer je to znak da podržavaju aktivnosti koje se tiču čuvanja baštine našeg kraja.

Zamjenik županice Ferdinand Troha rekao je kako postoji dosta nepoznanica u našoj povijesti te kako je iznimno dragocjeno što postoje entuzijasti, kao Mario Kalan, koji se potrude približiti nam sve ono čime se trebamo ponositi.  

Autor: Vladimir Protić

IMG 0720