Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Listopad 2021 12:45

Otvorena izložba fotografija "Čitam.Osjećam"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Izložbom “Čitam. Osjećam” koja predstavlja 35 fotografija inspiriranih sadržajem odabrane knjige, Gradska knjižnica Požega zaključila je foto natječaj “Knjiga svaki dan 2021”. Prvo mjesto osvojila je Etna Marković iz Požege za fotografiju Jučer sam plakala / Iyanla Vanzant, drugo mjesto pripalo je Vedranu Bišćanu za fotografiju Isijavanje / Stephen King, dok je treće mjesto osvojila Vanessa Lukas s fotografijom Tena / Josip Kozarac.

- Svake godine trudimo se promovirati knjigu i čitanje, dati temu koja želi kod autora, fotografa izazvati kreativno razmišljanje. Uporni smo u tome, a uporni su i autori koji nam svake godine šalju sve veći broj fotografija. Ove godine tražili smo vrlo konkretno, tražili smo fotografski portret i pri tom, osim što je trebalo snimiti osobu u formi portreta, tražili smo i snimljenu emociju te osobe i to onu koja nastaje u procesu čitanja. - pojasnila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Damir Hoyka, Tatjana Kostanjević, Mia Matijević Akrap i Aleksandra Šutalo, odabralo je nagrađene fotografije i autore. - Meni je izuzetno drago da postoji nešto ovako što radi Aleksandra i požeška knjižnica. Ovdje se radi posao koji niti jedna druga knjižnica ne radi, čuo sam to i u 30-tak knjižnica diljem Hrvatske gdje se prepoznaje vrijednost ovog projekta. Iz perspektive ovih sedam godina koliko traje projekt, vidljivo je kako se stupanj kvalitete fotografija sve više diže. Ove godine bio je vrlo težak zadatak jer autori su bili ograničeni – očito je da su potrebni krupni planovi, a ono što čime sam ja vodio u užem izboru bilo je – koliko prikazano pogađa temu, koliko je jak izričaj da se osjeća tema te koliko je rad jak fotografski. Sve te elemente ispunio je prvonagrađeni rad. - rekao je Damir Hoyka, dugogodišnji je član prosudbenog povjerenstva.

Izložbu koja je postavljena u prostoru Galerije svjetlosti je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević. - Dragi prijatelji knjige i fotografije. Osobno i u ime gradonačelnika čestitam svim autorima, ali i ravnateljici knjižnice na ovom projektu. Ovu emociju koju su autori prenijeli na fotografijama, želim da svi večeras ponesemo u svojim srcima. Vjerujem da ćemo i sljedeće 2022. godine imati još bolje posjećenu izložbu s još više radova i s još snažnijom podrškom Grada.

Projekt “Knjiga svaki dan” Gradska knjižnica Požega provodi od 2014. godine, a podrazumijeva natječaj, izložbu te međuknjižničnu suradnju. U natječaju koji je trajao od 1. rujna do 1. listopada 2021. sudjelovalo je 125 autora s ukupno 362 prijavljene fotografije.