Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Svibanj 2022 11:32

Predstavljene knjige najpopularnijeg hrvatskog fizičara Saše Cecija i trilogije Blesimetara

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

ORGANIZATOR PREDSTAVLJANJA OGRANAK MATICE HRVATSKE POŽEGA -

POŽEGA -  U Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega održano je vrlo zanimljivo predavanje i predstavljanje tri knjige jednog od najpopularnijih hrvatskih fizičara Saše Cecija, Blesimetar Prvi, Drugi i Treći. Predstavljanje je organizirao Ogranak Matice hrvatske Požega i ŽSV učitelja i nastavnika fizike Požeško-slavonske županije, a u sve nas je uvela predsjednica MH Anita Katić koja je predstavila i goste, autora i njegovog izdavača In.Tri d.o.o.

Kratko o autoru

Saša Ceci je dr. sc., fizičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element, dopredsjednik Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar po kojem su dobile i naziv tri za sada izašle knjige, blog izlazio na portalu Jutarnjeg lista, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece, a u slobodno vrijeme voli svirati gitaru a sam priznaje da ne znači da je i zna svirati.

Kako je knjiga Blesimetar Prvi rasprodana, izdana 2013. godine, predstavljale su se knjige Blesimetar Drugi izdana 6 godina kasnije uz napomenu "šest godina stariji, nimalo pametniji" i Blesimetar Treći, najnovije izdanje. U knjigama Saša Ceci donosi svoje dosad najpopularnije tekstove u kojima na jednostavan način piše o fizici svakodnevnih fenomena kao što su sunčanje, znojenje, plime i oseke, cvrčanje cvrčaka, ljetne oluje, munje i gromovi, škripanje krede, zrcaljenje u ogledalima, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga. Poseban naglasak je na neintuitivnim problemima iz fizike poput razlike uzgona parobroda na rijeci i moru, nelinearnoj vezi brzine automobila i puta kočenja, te objašnjenja zašto je izmjenična struja bolje od istosmjerne u dalekovodima.

Ceci kroz tekstove pokazuje koliko je za znanost važno postavljanje pravih pitanja, a vidi se i korisnost pogrešnih pitanja koje on često nepogrešivo postavlja u svojim pričama. Često te priče čitatelje navode na pogrešan put ali to je sve opravdano u popularizaciji fizike koju Ceci najviše voli a često se i sa svime obračunava kroz šalu, pa i ostalim znanostima od biologije, psihologije, matematike, ali i vjeronauka i politike, za koju misli da se neće baviti, jer u politici je puno onoga suprotnog od istine, a političari istinu nikada ni pod koju cijenu neće ni izreći.

Ceci priznaje da je najvažnije da znanstvenik govori istinu a sam kaže: - U knjizi iznosim činjenice i znanstvenu istinu kako je ja vidim, a nitko ne voli čuti istinu pa tako kako su nekada kraljevi preko dvorskih luda, koje su bile šašave i otvorene, dobivali informacije i istinu, tako je i ja u svojoj knjizi dajem ljudima." Nije zato neobično da na koricama njegovih knjiga naslovna slika je dvorska luda.

Galerija slika