Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 15 Ožujak 2023 14:32

Predstavljanje Monografije Gradska knjižnica Požega - Nova zgrada, nova knjižnica

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Na Galeriji svjetlosti u Gradskoj knjižnici ispunjenoj do posljednjeg mjesta održano je predstavljanje Monografije Gradska knjižnica Požega - Nova zgrada nova knjižnica. Uz brojne posjetitelje i ljubitelje čitanja, knjiga i nove požeške knjižnice predstavljanju su nazočili predstavnici Ministarstva kulture i medija, predstavnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb, ravnatelji županijskih knjižnica i voditelji matičnih razvojnih službi knjižnica, predstavnici narodnih knjižnica s područja Požeško-slavonske županije, suradnici i volonteri Gradske knjižnice Požega, zamjenik županice  Ferdinand Troha i požeški gradonačelnik Željko Glavić.

Predstavljanje je kao moderator vodio prof. Miroslav  Paulić, sve je pozdravila ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo i kratko istakla o iskustvima nove knjižnice koja obilježava dvije godine rada, a već u prvoj godini je proglašena najboljom knjižnicom Hrvatske. Nova požeška knjižnica izgrađena je uz veliku potporu Ministarstva kulture i medija, a čestitke je uputila Jelena Glavić Perčin, načelnica sektora za arhivsku, knjižničarsku i muzejsku djelatnost.

Pohvale i čestitke za novu knjižnicu iz 21. stoljeća uputio je požeški gradonačelnik Glavić koji je istakao: -  Knjižnica za Požegu i Požežane nije samo knjižnica nego centar kulturnog i društvenog života grada, koji smo dugo čekali jer se gradila i uređivala u etapama gotovo 15-tak godina, no danas imamo najbolju knjižnicu u Hrvatskoj. Ona služi ovom gradu i građanima na najljepši mogući način. Drago mi je da su se u ovoj monografiji našao i materijal od samog početka obnove za koju su zaslužni projektant Boris Vučić Šneperger, dipl. ing. arhitekture i Žarko Španiček koji je kao zaštitar i konzervator to sve kontrolirao i pratio da ne ode kuda ne bi trebalo. Jedna od knjiga kojih vi jako puno imate sada će biti i ova Monografija.

O Monografiji i kako je nastajala govorili su i autori članaka arhitekt Boris Vučić Šneperger, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi Žarko Španiček, djelatnice požeške knjižnice Aleksandra Šutalo kao urednica monografije, te Dijana Klarić, Mirjana Franculić, Bernarda Pirović, Ivana Maričević, Inga Devčić, Mirna obradović i Snježana Poljak.

Galerija slika