Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 25 Svibanj 2023 12:24

Matičino "Kolo" posvećeno stotoj obljetnici rođenja Matka Peića predstavljeno u Požegi

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Matko Peić, književnik i slikar, putopisac iznimnoga stila i izraza, rodio se u Požegi prije točno stotinu godina. Još od veljače (mjeseca u kojemu je Peićev rođendan) institucije i udruge Peićeva rodna grada Požege upriličuju prigodne programe vezane uz život i stvaranje svojega poznatog zavičajnika.

IMG 3341Matica hrvatska je također dala poseban obol stotoj obljetnici Peićeva rođenja posvetivši mu posljednji broj časopisa Kolo. U tome se broju mogu pročitati brojni prilozi o ovom svestranom umjetniku Požežaninu.

Glavni urednik kola Ernest Fišer i v.d ravnateljica Gradskoga muzeja Požega Lidija Španiček zainteresiranim Požežanima predstavili su spomenuti broj časopisa Kolo. Predstavljanje se održalo 23. svibnja 2023. godine u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega u organizaciji Ogranaka Matice hrvatske u Varaždinu i Požegi te Gradske knjižnice Požega. Nazočne je na početku pozdravila gospođa Ljiljana Marić, dopredsjednica Ogranka, zahvalivši glavnom uredniku Kola i njegovim suradnicima što su prepoznali vrijednost Matka Peića i posvetili mu cijeli broj časopisa.IMG 3344

 

Predstavljanje je vodio glavni urednik Vijenca gospodin Ernest Fišer predstavivši Požežanima Peića kao pjesnika koji je pisao pejzažne pjesme objavljene u jednom znanstvenom zborniku davne 1968. godine, ali nepoznate široj javnosti.. Stihove Peićevih pjesama interpretativnim je čitanjem prisutnima predstavio profesor hrvatskoga jezika Miroslav Paulić.

Gospođa Lidija Španiček upoznala je nazočne s Peićevom ostavštinom koja je stigla u naslijeđe Gradskom muzeju Požega istaknuvši: „Kada je krajem 2021. godine Grad Požega dodijelio financijska sredstva Gradskom muzeju Požega za otkup ostavštine  akademika Matka Peića za čiji se prihvat pripremao od početka 2000. godine nije se očekivala tolika količina građe, mada ju je Komisija u stručnom Elaboratu popisala.

IMG 3337 Likovna građa koja se sastoji od 7661 djela, arhivska koja je pohranjena u 134 kutije i knjižna koja ima 16 000 jedinice okupila je 12 tona materijalne građe u kojem se nalazi cijeli život Matka Peića i njegove supruge. Ova vrijedna kulturna baština koju je Ministarstvo kulture RH još 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom predana je na brigu Gradskom muzeju Požega gdje se za njezinu inventarizaciju i obradu brinu tri stručne djelatnice (Lidija Španiček, Ivana Domanović i Andeja Vojnić). Kako je obim građe izuzetno velik i po temama raznolik ubuduće će postupak obrade, ali i prezentacije zahtijevati multidisciplinaran (umjetnički, povijesni, pedagoški, knjižni i arhivski i drugi) pristup građi.

IMG 3338

 

 

Iskreno se nadamo da će obrada spomenute ostavštine biti plodonosna te će u budućnosti  rezultirati izdanjima Peićevih djela koja još nisu objavljena, kao i ponovnim izdanjima njegovih antologijskih djela te zanimljivim izložbama njegovih slikarskih ostvaraja.