Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 16 Siječanj 2012 22:31

Dani Dobriše Cesarića I-X

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

REKAPITULACIJA DOSADAŠNJIH DANA DOBRIŠE CESARIĆA  -

POŽEGA – Na ovogodišnjim jubilarnim 10. Danima Dobriše Cesarića javnosti je predstavljen zbornik svih radova objavljenih na prošlih devet manifestacija. Zbornik je izdan kao zajednički projekt grada Požege i Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski koju je priredila Kristina Lešić, uredila Tatjana Ileš i dr. sc. Helena Sablić Tomić. – Umjesto klasičnog zbornika koji objavljujemo u Požegi povodom Dana Dobriše Cesarića ove godine smo objavili jedan rezime svega onoga što smo činili u proteklih devet godina. Zbornik je izbor tekstova od samih početaka o Dobriši Cesariću, o odnosu Požege prema glazbi, likovnosti, odnosu prema arhitekturi. Učinili smo to da istaknemo sve one koji su svojim tekstovima dali prinos budućim povijestima hrvatske literature, jer će ovaj zbornik zasigurno pronaći svoje relevantno mjesto u svim onim čitankama koje će se nakon njega zbivati. U jednu knjigu saželi smo gotovo tisuću stranica, a ovaj izbor koji smo učinili je najrelevantniji, što su Dani Dobriše Cesarića prezentirali – istakla je Helena Sablić Tomić, koja je napisala i recenziju zbornika.

P1142811U knjizi su objavljeni tekstovi tridesetak autora sa svih znanstvenih kolokvija koji su održani u sklopu Dana Dobriše Cesarića, a osim o velikom pjesniku obrađivali su i ostale književnike požeškog kraja koji su ostavili trag u hrvatskoj književnosti Tomiću, Cirakiju, Z. Marković, Jurkoviću, Peiću, Mesneru i dr.

P1142812- Kroz jedan segment svih znanstvenih kolokvija koji su osmišljeni na takav način da imamo jedan lijep izričaj i o ljudima s ovog kraja, odnosno Požeštine o ljudima, o prostoru, o vremenu, o umjetničkim ljepotama ovog grada, i mislim da smo postigli ono što smo na početku i željeli, a to je valorizacija ne samo Cesarića nego i drugih pjesnika i umjetnika koji su na našem području dali svoj veliki doprinos. Ovo je zasigurno poticaj da nastavimo i dalje, da obogaćujemo našu kulturnu baštinu koja još nije sva valorizirana. U narednom razdoblju na svijetlo dana iznijet ćemo sve ono iz naših bogatih riznica koje su ostale neotkrivene – istakao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Knjiga na gotovo 500 stranica osim izabranih tekstova donosi i bogatu fotodokumentaciju samih Dana Dobriše Cesarića ali i povijesnih dokumenata.