Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 02 Veljača 2012 13:51

Dio eksponata za muzej

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
RADIOAMATERSKI KLUB IZLOŽIO STARE TEHNIČKE UREĐAJE  -

PAKRAC -   Punih šezdeset godina pakrački radioamateri održavaju veze s kolegama iz raznih država no, osim tom osnovnom djelatnošću udruge nekolicina njih bavi se i prikupljanjem, popravcima i restauracijom starih tehničkih uređaja. Što su marljive ruke zaljubljenika u tehniku uspjele održati u funkciji kroz više desetljeća posjetitelji mogu vidjeti na  izložbi u Gradskom muzeju koja je otvorena do kraja veljače.
MUZEJ_PAKRAC01- Nikad nismo bili obični radioamateri pa su tako naši stariji članovi u godinama prije rata hodali po selima s kinoprojektorom i prikazivali filmove. Također smo šezdesetih godina prošlog stoljeća na tadašnjem korzu puštali glazbu prije redovnih kino predstava. Sada sa zadovoljstvom mogu reći da smo više od 80 posto sačuvanih starih uređaja uspjeli održati u funkciji - kazao je predsjednik Radioamaterskog kluba Pakrac Borislav Černi.
MUZEJ_PAKRAC04
Među četrdesetak izloženih starih aparata najstariji je njemački radio iz 1940. godine a mnogi stariji građani još će se sjetiti RIZ-ovog televizora iz 1959. godine pa i računala Orao iz 1980. godine. Pakrački radioamateri su također sačuvali, a ponešto su im i sugrađani poklonili, i mnoštvo gramofonskih ploča i snimljenog materijala na magnetofonskim trakama. Ljubitelji dobre glazbe sigurno će odmah primijetiti originalnu singlicu Beatlesa "Sommerthing" ili ploče nekada popularnih Ivice Šerfezija ili Mirka Bačića i skupine Meteori.
Magnetofonske vrpce još čuvaju snimljene pjesmice kao "Mi smo đaci maleni" ili "Daj mi majko iglicu i šarena konca" ali i zapise iz Domovinskog rata. - Željeli smo ovo izložiti javnosti kako bi starije sugrađane podsjetili na dane mladosti te da one mlađe podučimo kako se tehnika s vremenom razvijala. Jedina smo udruga tehničke kulture na širem području koja se bavi starom tehnikom i želimo nastaviti taj rad pa pozivamo građane da, ako imaju kod kuće kakvu 'starudiju' ne bacaju ju nego poklone nama - kazao je Černi.
Nakon što se izložba zatvori dio uređaja ostat će u Muzeju kao trajni eksponati.   (v.m.)