Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Veljača 2012 22:32

Cesarić u Cesariću – Putovanje

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠE CESARIĆA PRIREDILA ŠKOLSKI PROJEKT  -

POŽEGA – Osnovna škola Dobriše Cesarića već sedam godina priređuje i uspješno provodi svoj školski projekt „Cesarić u Cesariću“ u kojemu nadahnuti stihovima pjesnika obrađuju jednu od tema, pjesme ili stiha. Ove godine tema je bila Putovanje, a učenici su se o putovanju izrazili kroz razne tehnike stvaranja i kroz predmete u redovnoj nastavi.
Kako su im ove godine po prvi puta doputovali i gosti iz Osnovne škole Gornja Vežica iz Rijeke dio programa izvodili su zajedno s njima. Tako je bilo i s Street race – uličnom utrkom koju su odradili doslovno zajedno, jer su dva po dva učenika vezanih nogu odrađivali zadatke.P1283773 – Kroz ovu utrku učenici odgovaraju na pitanja o određenim znamenitostima grada Požege. Oni moraju svezani zavojima za noge proći određenim dijelom grada i odgovoriti na postavljena pitanja. Ekipe su miješane riječki i požeški učenici – pojasnila nam je Katarina Omazić, učiteljica engleskog jezika.

Učenici povijesne skupine proveli su jedno istraživanje o zanimljivostima iz života Dobriše Cesarića. Oni su o svom istraživanju pripremili veliki pano u holu, ali i jednu prezentaciju za sve učenike. – Prikazali su Cesarićev život, o njegovom prijateljstvu s Miroslavom Krležom i Ivanom Goranom Kovačićem, te izjave o Dobriši glumice Marije Crnobori i srpske pjesnikinje Desanke Maksimović, koja je s njim bila u prijateljskim odnosima i posvetila mu jednu od svojih pjesama. To je bio odgovor na jednu Cesarićevu pjesmu. Zanimljivo je kako se Cesarić odnosio prema političkoj klimi vremena u kojem je živio.P1283778 Nakon završetka 2. Sv. rata neki su ga prozivali što nije otišao u partizane, što je kod njega izazivalo određenu nelagodu. No zaštita mu je došla s najvišeg mjesta, naime Josip Broz Tito je uputio poruku u Zagreb u kojoj se izrazito pohvalno izjasnio o Cesariću kao čovjeku i pjesniku kojemu „pripada zasluženo mjesto u hrvatskoj i jugoslavenskoj kulturi“ rekao je Tito. Do tog podatka sam došao u razgovoru s tadašnjim admiralom Jugoslavenske ratne mornarice Josipom Žužulom, što je meni kao Požežaninu bilo izuzetno zanimljivo – istakao je prof. povijesti Tadić.

Učenici četvrtih razreda održali su kviz o općem znanju, a učitelji su pripremili prezentaciju sa svojih učiteljskih putovanja, na koja odlaze svake godine za Dan učitelja. Putovanje Rijekom prezentirali su učenici iz Rijeke. – Povjesničari, naše poznate Pajde pripremili su nam scenski prikaz „Tepnja“ (šokački putovanje) na tekst Ivana Abibovića.P1270071 Po prvi puta izvedena je i školska himna za koju je tekst napisao učitelj Ivan Abibović a glazbu učiteljica Danijela Petrinić. Himnu je izveo mali i veliki pjevački zbor učenika – rekla je ravnateljica Zvjezdana Krip, kojoj se ideja o himni svidjela, jer su to čuli u posjeti školi u Rijeci, a ideju su realizirali nadareni učitelji.

Učenici su u hodniku škole postavili informativni pano na kojemu su po svom viđenju prikazali deset godišnji put prilasku Europi, sada kada smo konačno potpisali ugovor o pristupanju, a građani se većinom na referendumu izjasnili za ulazak u Europsku uniju.
P1283775

Na kraju dana priredili su priredbu i domjenak za učesnike i goste.