Banner 750x94 gume barišić

Untitled 1

Breadcrumbs

Srijeda, 16 Studeni 2011 12:23

PREDIZBORNI SKUP HRVATSKE SELJAČKE STRANKE: Predstavljeni kandidati i program stranke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GOST SKUPA JOSIP FRIŠČIĆ PREDSJEDNIK HSS-a

POŽEGA – Hrvatska seljačka stranka održala je prvi predizborni skup u gradu Požegi na kojem je predstavila kandidate HSS-a na listi 5. Izborne jedinice za Hrvatski sabor. Nositelj liste je Davor Vlaović, predsjednik HSS-a za Brodsko-posavsku županiju i zamjenik župana u toj županiji. – Naša lista je složena od ljudi iz Slavonije, koji tu žive i koji će tu i nastaviti živjeti, te se odazvati svojim biračima i članovima koji su im dali povjerenje. Oni će se znati boriti u Saboru i Vladi za programe i projekte iz ovog kraja. Mi zbog toga ne dvojimo da ćemo dobiti povjerenje, a iz ove izborne jedinice mi očekujemo dva mandata – rekao je Vlaović, koji je podsjetio da nije bilo HSS-ovih ruku u Saboru da nebi bilo niti Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim je poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima osigurana kupnja poljoprivrednog zemljišta, kojim su osigurani poticaji od preko 14 milijardi kuna u protekle 4 godine.

HSS je izborio i zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima na sedam godina plus još tri godine. – Samo je Poljska izborila nešto bolje uvjete kad je ulazila u EU no oni su za zagovornika imali papu, no mi u Hrvatskoj smo imali HSS. U narednom razdoblju borit ćemo se za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, da se privuku sredstva iz fondova europske unije, za zaštitu okoliša, razvoj kontinentalnog turizma – dodao je Davor Vlaović.

Drugi na listi je Željko Jakopović, predsjednik HSS u požeško-slavonskoj županiji i zamjenik župana naše županije. Na listi iz naše županije je još Virna Krpan iz Lipika,  Ivana Ivanika, predsjednica Hrvatskog srca, Udruge žena HSS-a i Predrag Livak, tajnik HSS-a.

Na skupu je nazočio i predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji se obratio okupljenim HSS-ovcima i istakao veliki doprinos HSS-a u dosadašnjem obnašanju vlasti u RH.

- Ono o čemu smo mi u HSS-u govorili to se i ostvarilo, a sada smo krenuli ljudima objasniti što smo mi to učinili, i da nije bilo nas što bi to bilo drugačije. Sudjelovali smo u tri rebalansa proračuna i uspjeli osigurati plaće i mirovine,  i socijalna prava za one koji ovise o proračunu. Onda kada su neki tražili izvanredne izbore, mi smo osigurali završetak pregovora s EU. U Slavoniji smo osigurali reformu i značaj dali obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Danas imamo preko 190 tisuća OPG-a kojima moramo i dalje pomagati. Oni su izloženi velikoj konkurenciji na tržištu i moramo ih objedinjavati, a to smo osigurali preko Poljoprivredne komore i savjetodavne službe. Mi vodimo brigu o razvoju ruralnih sredina i pravednom regionalnom razvoju Hrvatske. To znamo raditi, pokazali smo kroz tisuće programa koji su provedeni kroz ministarstvo regionalnog razvoja i to moramo u kontinuitetu nastaviti raditi dalje. HSS je uvijek govorio da Hrvatska ima šanse u proizvodnji hrane, prerađivačkoj industriji i turizmu. Tu smo osmislili, posebice u turizmu, brojne projekte koji su donijeli rezultate – rekao je Friščić, napominjući kako su ih upravo u turizmu svi napadali, da kako će jedan kontinentalac voditi turizam, a sada je to najuspješniji ministar u Vladi RH.

- Mi smo bili ti koji smo preko županija vodili akciju i donijeli dokumente o zaštiti okoliša, sve županije su usvojile zabranu uvođenja genetski modificiranih organizama, čime smo osigurali prepoznatljivost i kvalitetu organski proizvedene hrane. To je naša šansa i zaštita obiteljskog srebra, zemlje, vode, šuma koje se nesmije prodavati i dati u ruke strancima. U protivnom će nam se desiti ono što se sada dešava kod nafte i plina – rekao je Friščić, upozoravajući na to da bi neki sada ceste koje smo izgradili dali u koncesiju. Da nam gospodari netko drugi, koji će doći samo iz interesa da izvuče profit, pa mi sami znamo gospodariti onim što smo izgradili. Dolazak MMF koji neki zagovaraju, Friščić naziva već viđenim scenarijem. Oni će tražiti samo rezanje plaća, mirovina, socijalnih prava, a onda provoditi politiku rasprodaje svega stranom kapitalu.