Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Rujan 2019 10:44

Prigodno obilježili 1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ORGANIZIRAO JAVNO ZDRAVSTVENU AKCIJU - 

POŽEGA - Ove je godine 28-a godina kako i u Hrvatskoj 1. listopada obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba, koji je utemeljila Svjetska Skupština UN-a 1991. godine. Taj dan je utemeljen radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču doprinosa starijih osoba u društvu i procesa starenja.
RH ima oko 20% stanovnika u dobi od 65 i više godina, a godišnja stopa smrtnosti za ovu dob iznosi oko 5%. U dobnoj skupini od 65 i više godina najviše ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, sa stopom od oko 2,5 %. Dakle kardiovaskularne i bolesti su uzrok oko 50% umrlih u dobi od 65 i više godina.
Kako bi skrenuli pozornost na ozbiljnost takvih podataka SDP Požeško-slavonske županije povodom Međunarodnog dana starijih osoba svake godine u Požegi organizira mjerenje tlaka i šećera za starije osobe. Ove godine akcija je organizirana u Pješačkoj zoni grada Požege u Cehovskoj ulici, gdje su volonteri SDP-a i stručne zdravstvene osobe organizirale mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka i ostale parametre bitne za održavanje zdravlja.
- Ovom akcijom želimo dati svoj doprinos u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.Diabetes je bitno je otkriti što ranije kako bi adekvatnom terapijom,uvođenjem dijetetskih mjera i provođenjem tjelesne aktivnosti spriječili tj. odgodili nastupanje komplikacija koje u velikom broju slučajeva dovode do invaliditeta i smrti.Na taj način postižemo bolju kvalitetu zdravlja i življenja u zlatnoj dobi 65+. istakao je Dinko Zima, predsjednik GO SDP Požega.
Zaštita zdravlja stanovništva javno zdravstveni je problem i jedan je od glavnih pokazatelja napretka ili propusta u razvoju nekog društva.SDP se u svom programu zalaže za zdravstvenu skrb uz što manje liste čekanja, za privredu i standard koji će omogućiti mirovine koje će biti dostatne za sve životne potrebe naših umirovljenika, kako bi „zlatnu dob“ svi stanovnici Hrvatske proživjeli što duže i dostojanstveno, kako to priliči stanovništvu zemlje članice Europske unije u 21 stoljeću.
SDP Požeško-slavonske županije svim starijim osobama i umirovljenicima čestita Međunarodni dan starijih osoba.

Galerija slika