Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Listopad 2019 17:27

Uz preporuke kako zdravo živjeti u „trećoj dobi“ mjerili tlak i šećer u krvi

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

HSU- HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA OBILJEŽILA DAN STARIJIH OSOBA -

POŽEGA – HSU grada Požege organizirao je za svoje članove obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba. Predsjednik gradskog HSUSvetislav Marić,naglasio je da se ovaj dan slavi od 1991. godine koji je izglasala Skupštine UN-a i odredila 1. listopada za obilježavanje. – Ovaj je dan utemeljen radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba u društvu, ali i procesa starenja. Ovogodišnjim se Međunarodnim danom starijih osoba obilježava 70. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima i ističe posvećenost promicanju cjelovitih ljudskih prava i temeljnih sloboda starijih osoba.

Sve veći je trend starenja populacije u cijelom svijetu a demografske procjene pokazuju da se do 2030. godine na svijetu očekuje populacija od 1,4 milijarde osoba iznad 60 godina. Hrvatska je u tom slučaju čak iznad prosjeka, čak 17,7 posto njenog stanovništva 2011. godine bilo je starije od 65 godina. Sada je taj podatak još porazniji, jer imamo godinama slabiji prirast mladog stanovništva, a veliki broj upravo mladih se iselio iz države.

Svi okupljeni na obilježavanju su mogli, zahvaljujući Ustanovi Filomene Lovrić i njenih djelatnika, izmjeriti vrijednost tlaka i šećera u krvi, te dobiti potrebne preporuke kako smanjiti te visoke vrijednosti i život učiniti zdravijim i ugodnijim. Međunarodni dan starijih osoba čestitao im je i Ivan Delić, predsjednik Županijskog odbora HSU i vijećnik u Skupštini županije ispred HSU-a. Obilježavanju je nazočila i Ivanka Marić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Požege ispred stranke HSU.

Galerija slika