Banner 750x94 gume barišić

Untitled 1

Breadcrumbs

Petak, 25 Studeni 2011 09:32

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR 2011.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Pred nama su izbori za novi saziv Hrvatskog sabora, Izbori 2011. Naša županija se nalazi u 5. Izbornoj jedinici zajedno sa Vukovarsko-srijemskom i Brodsko-posavskom županijom. Ove tri županije u Hrvatski sabor delegiraju 14 saborskih zastupnika, koji se biraju između kandidata ponuđenih na iz-bornim listama stranaka, koalicija i nezavisnih lista. Prošlog tjedna započela je i izborna kampanja u kojoj stranke i koalicije predstavljaju svoje kandidate, ističu prednosti svojih kandidata, te ističu svoje programe s kojima bi trebali osvojiti birače.

 

Poplava lista ili pomodarstvo

 

Svaki izbori za Sabor donose sve više lista, pa je ove godine u 5. Izbornoj jedinici čak 23 liste, četiri više nego nam izborima 2007. godine, na kojima se nalazi čak 322 kandidata. To je svakako prava poplava lista, netko bi rekao to donosi demokracija, no očito je to jedno pomodarstvo. Imati svoju listu i biti kandidat na listi za Sabor stvarno je novo pomodarstvo, za nekoga samo da postane malo popularan, za nekoga da se pojavi u medijima, a od stvarnog ulaska u sabor nema ništa. Neke liste su i bez jasnog programa, a nekima nisu bili dosta niti članovi uže i šire obitelji da popune listu. Na žalost ako nisu svjesni toga da nemaju nikakve šanse da ih birači prepoznaju, na žalost ako nisu svjesni da će kao i do sada na ovim izborima izborni prag prijeći samo četiri do pet stranačkih ili koalicijskih lista. Samo oni koji imaju jasnu viziju osvajanja biračkog tijela s pravim kampanjama mogu se nametnuti biračima, sve ovo ostalo je neozbiljno. Možda da se i ovdje uvede prije kandidature skupljanje malo većeg broja potpisa ili bar neki test.

 

Samo 42 kandidata iz naše županije

 

Iako prevelika brojka od 322 kandidata, samo 42 kandidata dolaze iz naše županije, od toga ih je 17 iz grada Požege, 4 iz Lipika, 3 iz Kutjeva, po dva iz Pleternice i Kaptola, te po jedan iz ostalih mjesta. I dalje na listama ima manji broj žena od muškaraca, a devet lista nema niti jednog kandidata iz naše županije. Neka vas to ne zabrinjava, za te stranke niste nikada niti čuli, a vjerojatno niti nećete.

Kandidati iz naše županije su i nositelji lista, a zauzimaju i vrlo visoka druga, treća i četvrta mjesta. Oni s plasmanom iza vrlo teško mogu računati s prolaskom i hvatanjem saborskih fotelja, osim Kukuriku koalicije i HDZ-ove liste koje ce voditi najveću bitku i medu sobom podijeliti najveći broj mandata. Ostalo ostaje za one četiri stranke koje su i prije bile u parlamentu, a broj će im ovisiti o njihovoj trenutnoj popularnosti. Uglavnom i oni razmišljaju da samo pređu izborni prag i dočepaju se jednog mandata, a ostali ne bi trebali gajiti lažne nade da ce osvojiti više od nekoliko promila, u najboljem slučaju jedan posto glasova.