Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Ožujak 2022 09:01

Obilježavanje 31. godišnjice početka Domovinskog rata

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PAKRAC - Prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske započeo je 01. ožujka 1991. godine u Gradu Pakracu gdje su se hrvatske policijske postrojbe sukobile sa pobunjenim Srbima. U povodu obilježavanja 31. obljetnice početka Domovinskog, obrambenog rata u RH prisjećamo se svih heroja koji su u temelje slobodne Hrvatske ugradili ono najvrednije - svoje živote.

3263c0e8877a411d722992596dbaa3df 2 XL

Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević, nakon čega je formiran "Mimohod pobjednika" koji su činili su brojni uzvanici, pripadnici lokalnih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pripadnici veteranskih udruga, brojni građani grada Pakraca i ostalih gradova Lijepe naše te predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja na Trgu bana Josipa Jelačića odale su obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i sudionici događanja 1./2. ožujka 1991. godine, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević zajedno sa saborskim zastupnicima Martinom Vlašić Iljkić i Željkom Sačićem, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dario Nekić, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslovai državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg zajedno sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Željko Pršom, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinand Troha zajedno sa izaslanstvima Koprivničko-Križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te gradova Pakraca, Lipika, Požege, Čazme, Križevaca, Bjelovara i općine Kaptol.3263c0e8877a411d722992596dbaa3df 6 XL

Svečani program obilježavanja 31. godišnjice početka Domovinskog rata započeo je izvedbom hrvatske himne, nakon koje su se uvaženi uzvanici obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

U ime domaćina i organizatora prisutnima se obratio predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, koji se zahvalio svima koji su došli kako bi se prisjetili trenutaka kad je jedan mali dio hrvatske policije stao pred ogromnu silu bivše JNA-a i srpske vojske. - Posljedica i rezultat ovog događaja bile su vojno-redarstvene akcije u zapadnoj Slavoniji 1991. godine, a upravo sve to bilo je dokaz da hrvatska vojska i policija mogu osloboditi svoj teritorij, što je bilo ključno za potpisivanje Sarajevskog primirja te priznavanje Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine.

3263c0e8877a411d722992596dbaa3df 9 XLIzaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dario Nekić istaknuo je kako su pripadnici hrvatske policije bili oni koji su spriječili pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Hrvatske te kako je jedna od najznačajnijih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja upravo čuvanje uspomene na Domovinski rat kako se sve ono što su naši branitelji napravili ne bi zaboravilo.

Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica grada Pakraca istaknula je da zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja i hrvatske policije nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja, a to je da Pakrac postane jedno od sjedišta SAO Krajine.  - Branitelji iz čitave Hrvatske dolazili su ovdje braniti ne samo Pakrac, nego i druge gradove, svoje obitelji i domove. Ovdje se branila Republika Hrvatska. Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje bili od 1991. godine pa do kraja rata

Obilježavanju 31. godišnjice početka Domovinskog rata nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji se obratio skupu.