Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 08:59

Neovisnost u nabavi lijekova je i sigurnosno pitanje

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je danas u plenarnoj raspravi o valu respiratornih infekcija i nestašici lijekova u Europi.

„Neovisnost o trećim zemljama oko nabave lijekova moramo sagledati kao prvorazredno sigurnosno pitanje“, istaknula je zastupnica Glavak rekavši da Hrvatska u posljednjim tjednima, kao i sve države članice, bilježi skok oboljelih – u prvom tjednu siječnja prijavljeno je oko 3000 slučajeva gripe, no sustav se zasad dobro nosi s tim i nema nestašice lijekova.

MEP Suncana Glavak„Možemo reći da u ovom trenutku imamo trostruku pandemiju – gripu, respiratorne bolesti i još uvijek prisutan COVID“, kazala je zastupnica Glavak podsjetivši da fenomen nestašice lijekova nije nov, ali da se pogoršao uslijed pandemije COVID-19 i rata  u Ukrajini.

„Situacija je bila vrlo loša tijekom godina u svim zemljama i utjecala je na sve vrste lijekova. Glavni razlog tome je globalizacija proizvodnje lijekova, u kojoj su različite faze proizvodnje podijeljene na više lokacija diljem svijeta. Kina i Indija proizvode između 60 posto i 80 posto svjetskih aktivnih farmaceutskih sastojaka. Ova koncentracija tržišta dolazi s rizicima, kojima moramo hitno početi upravljati, imajući na umu buduću perspektivu. Već smo do sada u više navrata u ovome parlamentu pozivali na osnivanje europske ljekarne i sustava redistribucije lijekova u slučaju nestašica i potrebna nam je konkretna legislativa“, rekla je zastupnica Glavak.

Podsjetimo, zastupnica Sunčana Glavak još je 2020. godine, kao izvjestiteljica iz sjene za mišljenje Odbora ENVI o novoj industrijskoj strategiji za Europu, podnijela amandmane u kojima je podcrtala i nastojanja u postizanju konkurentnije i otpornije industrije u borbi s globalnim izazovima te povećanje proizvodnje ključnih proizvoda u EU-u, kao što su lijekovi, farmaceutski sastojci, medicinski uređaji, oprema i materijali.