Četvrtak, 19 Siječanj 2012 08:04

Zašto u Europsku uniju?

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SAVJET ZA EUROPSKE INTEGRACIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska postaje dio uređene i razvijene Europe, dio najvećega zajedničkog tržišta koje čini gotovo trećinu svjetskog gospodarstva. Članstvo u Europskoj uniji bit će za Hrvatsku golem poticaj za daljnji politički i ekonomski razvoj uz vladavinu prava te najviše standarde ljudskih i manjinskih prava.

Politička i gospodarska stabilnost unutar europskog zajedničkog tržišta, bolji propisi i djelotvornija državna uprava potaknut će gospodarski rast, poboljšati poslovnu klimu, a time i djelovati na smanjenje kamatnih stopa, povećanje stranih ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i na ukupni ekonomski razvoj zemlje. Time će se poboljšati položaj svih hrvatskih građana. Novac iz europskih fondova olakšat će ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, unaprijedit će prometnu, energetsku i telekomunikacijsku infrastrukturu te bolje umrežiti Hrvatsku s cijelom Europom. Hrvatskom školstvu, sveučilištima i znanosti otvorit će se nove mogućnosti suradnje, partnerstva i financiranja projekata.

Hrvatski obrtnici, mala i srednja poduzeća te svi ostali gospodarski subjekti moći će koristiti brojne europske fondove za raz­voj, poboljšanje proizvodnje, podizanje kon­kurentnosti i ulaganja u nove tehnologije. Hrvatske će proizvode i usluge biti jednostavnije i jeftinije plasirati na zajedničko europsko tržište od 500 milijuna potrošača i izvoziti na svjetsko tržište.  Hrvatski poljoprivrednik će uz pomoć europskih fondova dobiti jedinstvenu priliku za vlastiti razvoj, kao i za razvoj hrvatskog sela. Europskim novcem povećat će se kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, što će olakšati njihovo plasiranje na domaće i zajedničko europsko tržište. Primjenom europskih standarda hrvatski potrošači bit će bolje zaštićeni. Naši ribari

Hrvatski radnici imat će visoke standarde zaštite i socijalne pravednosti u najvećem socijalnom tržišnom gospodarstvu na svijetu. Prava nezaposlenih, osoba s invaliditetom i umirovljenika bit će bolje zaštićena. Zbog usklađivanja s europskim standardima hrvatsko pravosuđe postat će suvremenije i učinkovitije pa će svi hrvatski građani lakše i brže ostvarivati svoja prava.  Hrvatski studenti moći će studirati diljem Europe, pod istim uvjetima kao ostali europski studenti. Poput ostalih građana Europske unije, hrvatski će državljani bez zapreka putovati Europom, a lakše će putovati i diljem svijeta, jer će hrvatska putovnica ujedno biti i europska. Hrvatski jezik postat će jedan od 24 službena jezika Europske unije. U skladu sa sloganom Europske unije Ujedinjeni u različitosti naš će identitet, naša kultura, naša materijalna i duhovna baština doći do punog izražaja.

Zahvaljujući tome Hrvatska će postati još prepoznatljivije i atraktivnije turističko odredište.  Hrvatska će sudjelovati u europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, kao i u pravosudnoj i policijskoj suradnji, čime će hrvatske granice i njezini građani postati sigurniji. Odluke na europskoj razini odsad se neće moći donositi bez hrvatskog glasa ni mimo hrvatskih interesa. Hrvatska će se spremnije nositi s izazovima globalizacije, a kao članica Europske unije bit će zaštićenija od njezinih negativnih strana.

Stoga valja razmisliti o onome što nam donosi pristupanje Europskoj uniji i na osnovu svih saznanja donijeti pravu odluku jer na referendumu 22. siječnja Vi odlučujete!