Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Siječanj 2020 08:46

Najavljena odlična zabava, vincelovska jela i 600 litara kvalitetnog veličkog vina

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

TRADICIONALNO VELIČKO VINKOVO UVIJEK 22. SIJEČNJA NA DAN SV. VINKA -

BIŠKUPCI - Tradicionalno Vinkovo u Velikoj, uvijek se održava 22. siječnja, a već od 17 sati u srijedu započinje sv. misom u župnoj crkvi sv. Augustina. Od 17,45 sati na Trgu sv. Augustina održat će se uz vincelovsku vatru blagoslov vinogradara, vinara i podrumara, a od 18 sati kreće odlična zabava uz tamburaše Zlatne doline iz Požege i glazbene grupe Zlatne strune iz Đurđenovca.

- Na Trgu sv. Augustina ove godine imat ćemo više od 15 vinara s našeg područja koji će osigurati 600 litara kvalitetnog vina. Članovi desetak Udruga s područja općine Velika osigurat će hranu, dolaze nam gostu KUD Rudar Raša sa istarskim delicijama, pršutar iz Drniša s kvalitetnim pršutom. Posjetitelju su obvezni kupiti čašu za 25 kuna i u mogućnosti su cijelu večer degustirati vina u neograničenim količinama, a s simboličnim bonom od 5 kuna osiguravaju si hranu na štandovima. Do sada nikada nije nedostajalo vina, pa će i sada biti za sve - najavio je direktor TZ Velika Tomislav Galić.

Predstavljanje Vinkova u Velikoj održano je u vinariji Šolčić, vlasnika Mije Šolčića Miše u Biškupcima. On proizvodi isključivo graševinu na 5 ha vinograda, no iako je prošla godina bila loša, vina će biti dovoljno. Kao predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Miroslav Kraljević, najavio je i po drugi puta Vincelovo u Biškupcima koje če organizirati članovi udruge. Prošle godine bili su iznenađeni velikom posjetom, pa su se ove godine još bolje pripremili s hranom i vinom.

Svoje goste u Biškupcima očekuju u petak 24. siječnja od 18 sati, a uz pomoć domaćih vatrogasaca DVD Biškupaca i pomoći načelnika općine Velika Vlade Bobana, misle da će napraviti još veću feštu. Oni će pripremiti uz vino i kazan graha, čobanca koji će pripremiti domaći lovci i kobasica, istakao je Mihael Ivanović, te naglasio da im svira glazbena grupa Srce bećarsko.

- Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo sve promocije raditi na našim OPG-ovima jer na taj način promoviramo svoje manifestacije ali i same OPG-ove. Ovo je 21. Vinkovo i već duga tradicija. Podržavamo sve udruge i pojedince koji žele nešto raditi, pa evo podržavamo i ovu udrugu u organizaciji Vincelova u Biškupcima. Pozivam sve da dođu u srijedu 22. siječnja u Veliku da po staroj slavonskoj tradiciji proslavimo sv. Vinka - istakao je načelnik općine Vlado Boban, koji je već najavio i Vinkovo sljedeće godine koje pada na petak, tako da se priprema velika fešta do subote.