Ispiši ovu stranicu
Utorak, 01 Lipanj 2021 10:57

Općina Kaptol izabrala starog načelnika Pavičića i želi nastavak započetih projekata

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

KAPTOL - Već u prvom krugu Lokalnih izbora dugogodišnji načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić, dobio je velikim brojem glasova povjerenje svojih stanovnika za još jedan mandat. Nije Pavičić na ovim izborima imao niti protukandidata, jer izgleda da su svi stanovnici zadovoljni razvojem Kaptola i deset susjednih naselja, te su samo željeli da se taj razvoj nastavi, da se završe započeti projekt, da se planiraju novi projekti.

IMG 7809

Upravo to je Mile Pavičić i ponudio svojim žiteljima, pa je bez primopredaje, samo nastavio s započetim projektima. Obišli smo zajedno s njim i najveći projekt koji se trenutno radi, a to je Reciklažno dvorište koje se gradi u Gospodarskoj zoni u Novim Bešincima, odmah uz glavnu cestu. Na tom mjestu već se gradi jedan gospodarski objekt poduzetnika iz Kaptola, a za još dva se rade pripreme.

 - Reciklažno dvorište je u drugoj fazi gradnje, vrijedno ukupno 3,5 milijuna kuna. Završetak očekujemo krajem kolovoza. To će biti prvi objekt u našoj Gospodarskoj zoni koji će biti u funkciji, a imamo prodane još tri parcele za privatne poduzetničke investicije. U zoni planiramo za sada provesti osnovnu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju i napraviti tvrdu makadamsku cestu dok traju radovi, vozi teška mehanizacija, ima čestih kopanja, da ne devastiramo prometnicu i kasnije ponovno popravljamo asfalt. Vrijednost ovih radova je 800 tisuća kuna od kojih smo dobili 170 tisuća kuna od Ministarstva gospodarstva - kaže načelnik Pavičić koji trenutno ima još nekoliko investicija u tijeku.

IMG 7815

 - Radovi se odvijaju i na uređenju našeg Trga Vilima Korajca i to na istočnoj strani od Starog grada. Tamo se upravo provlači i plinska mreža, pa smo zastali s postavljanjem i uređenjem pješačke staze koja će biti uskoro asfaltirana. To je investicija od 1,5 milijuna kuna, a nakon toga slijedeće godine uredit ćemo i istočni dio trga, što će biti dodatnih 1,5 milijuna kuna. Za investiciju trga dobili smo 250 tisuća kuna od ministarstva, a ostalo je investicija općine Kaptol.

 Trenutno se na području općine Kaptol i susjednih naselja provodi izgradnja plinske mreže, vrijednosti oko 3 milijuna kuna, a investitor je HEP. Završetak se očekuje ove godine, pa će stanovnici Kaptola moći već prije sezone grijanja moći izvršiti priključak na plinsku mrežu i zamijeniti grijanje jeftinijim energentom. - Građani su zainteresirani, imamo puno poziva i interesa da li će se moći priključiti već ove godine i pripremiti svoje kotlovnice za nove energente. Nekima od njih je otišla peć na kruta goriva, pa da ne investiraju ponovno, kada žele grijanje na plin. Zadovoljni smo da bude što više priključaka. Kasnije nam ostaju dva naselja Češljakovci i Golo Brdo koje još neće dobiti plinsku mrežu i Doljanovci i Bešinci, no tamo nam je prioritet kanalizacija i voda. To je veliki projekt težak 15-tak milijuna kuna, a sada čekamo da se otvori neki natječaj s EU sredstvima i programi malih aglomeracija za naselja manja od 2.000 stanovnika. Zbog toga općina Kaptol nije do sada ušla u projekte aglomeracija koje se provode trenutno u Požeštini. Mi očekujemo da ćemo sada i mi doći u taj program, o čemu sam ja pisao i slao upite već u državu - kaže Pavičić.

IMG 7818

Ovih dana općina Kaptol dobila je i sredstva za proširenje dječjeg vrtića, jer je nedavno useljeni dječji vrtić već postao premalen za sve interese roditelja i broj djece koji želi pohađati vrtić. - Napravit ćemo pregrađivanje središnje dvorane tako da dobijemo prostor za dvije nove obrazovne skupine djece. Investicija je ukupno 150 tisuća kuna, a kroz investiciju ćemo napraviti i jedno dječje igralište za djecu kada izađu iz vrtića. Dobit ćemo kapacitet za 20-tak novih polaznika, a i zaposlit ćemo nove odgojiteljice - kaže Pavičić te dodaje da će sada nakon prolaska plinske mreže asfaltirati i tri ulice u Kaptolu vrijednosti 200-njak tisuća kuna za koje su dobili sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja. Trenutno na području općine Kaptol nema više neasfaltiranih cesta u naseljima. U planu je modernizacija i asfaltiranje ceste između Alilovaca i Ramanovaca, koja bi bila spojna poprečna cesta koju dosta koristi lokalno stanovništvo.

Kreću i radovi izgradnje i uređenja sanitarnog čvora u Domu u Podgorju vrijednosti 150 tisuća kuna sredstava općine Kaptol. U planu je i nastavak izgradnje kanalizacije u kaptolu za što je od Hrvatskih voda dobiveno 200 tisuća kuna, a završit će se Vetovačka ulica. Tome bi bila završena kompletna odvodnja otpadnih voda u Kaptolu. Ostaje još spajanja Komarovaca na kanalizacijski sustav i pročistač Kaptol za što treba još 2 milijuna kuna.

IMG 7805

Općina Kaptol priprema se za obilježavanje Dana općine Kaptol u sklopu kojega se treba održati i Festival tamburaške glazbe Zlatni glas Zlatne doline. Sve je planirano za 18. lipnja, no još sve ovisi o mišljenju Stožera CZ i epidemiološkom stanju, jer se festival održava u Školskoj sportskoj dvorani.

Pripremljeno je i nekoliko popratnih manifestacija u narednim danima kao Halštatski dani, otvaranje izložbe Arheologija Kaptola, predavanje Značenje željeznodobnog Kaptola u europskom kontekstu, Noćni Malonogometni turnir, Šokački dan koji organizira KUD Ivo Čakalić, Dan kulture koji organizira Češka beseda Kaptol, koncert klasične glazbe Tu es Petrus i na kraju na Dan župe sv. Petra i Pavla Apostola 29. lipnja kada je i Dan općine Kaptol i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Novo Općinsko vijeće konstituirat će se 4. lipnja u večernjim satima u vijećnici općine Kaptol.