Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 12:44

ŽKK "Plamen" Požega uz 1. ligu igrat će paralelno i WABA ligu što će zahtijevati više igračica i veće napore

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Nakon redovne Godišnje izvještajne skupštine vodstvo Ženkog košarkaškog kluba "Plamen" iz Požege najavilo je novine u radu kluba od ovog ljeta. Uz redovno igranje u 1. HKL iz koje klub nikada nije ispao a natječe se dugi niz godina, predsjednica kluba Anita Krpan i trener Vlado Englman najavili su da kreću i s natjecanjima u međunarodnoj  WABA ligi. To će svakako tražiti nove napore, veći igrački kadar, novu organizaciju rada kluba, jer će u Požegu sada dolaziti i klubovi iz inozemstva. Samo u listopadu očekuje ih čak 10 utakmica u državnom prvenstvu i WABA ligi, a najavljen je dolazak beogradskog Partizana i Budućnosti iz Podgorice.

Najava je održana u ugostiteljskom objektu Krčme Gavran, koju je klub uzeo u najam da imaju igračice koje su došle u pojačanja gdje boraviti i hraniti se. Na taj način su uštedjeli velika srtedstva, jer igračice koje su došle kao pojačanja, talentirane košarkašice iz Amerike i Konga iz Afrike, imaju osiguran boravak, a otvoreni su i za suradnju s drugim klubovima iz inozemstva. - Lani smo dobili poziv i odlučili smo se na taj iskorak, a za tu razinu natjecanja naravno da je potrebno osvježiti i pojačati igrački kadar i dovesti  igračice. Od prošle godine ostale su nam gotovo sve igračice, a neke su otišle igrati u druge države. Doveli smo kao pojačanje one koje nam nedostaju na pojedinim pozicijama. Dobili smo jednu američku kao zamjenu za još jednu američku igračicu, a uspjeli smo dovesti neke djevojke iz naše lige ili vratiti neke naše požeške. Mislim da imamo solidnu ekipu koja se u nacionalnom prvenstvu može boriti za „fail on for“, a u WABA ligi, koja je za nas novo natjecanje i ne poznajemo ekipe, očekujem da izborimo plasman u Super ligu, da ne igramo Ligu za opstanak. Nadam se da ćemo s ovim igračkim kadrom to moći napraviti. Stručno smo se pojačali, imamo mladu trenericu sa završenim fakultetom, našu bivšu košarkašicu Natašu Budoš koja nam se priključila. Priključio nam se i Filip Kojanović koji će raditi na fizičkoj pripremi, a imamo i  jednog mladog pripravnika koji trenutno kao volonter radi s mlađim kategorijama, a šaljemo ga na školovanje - istakao je trener Englman. Pojasnio je i kako planiraju sve organizirati.

IMG 9201

 - Da bismo mogli igrati na ovoj razini natjecanja, moramo imati najmanje dvije uzrasne kategorije. Prošle godine imali smo ih četiri: predkadetkinje, kadetkinje, juniorke i najmlađe U-13. Covid-19 nas je poremetio pa smo odigrali samo s uzrastom U-13. S obzirom na to da se dio juniorki priključio seniorskoj ekipi, juniorsku nećemo prijavljivati, već U-13 i kadetkinje. Naglašavam da smo prošle godine imali tri igračice koje su bile na širem popisu za reprezentaciju u mlađim uzrasnim kategorijama i Kristinu Maričević koja je ove godine bila u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. U prvenstvo ulazimo s tri centra, s tri play igračice, a od  29. rujna do 30. listopada imat ćemo deset utakmica, što je iznimno zahtjevno. Očekujemo da nam se na krilnim pozicijama priključi još jedna igračica, tražimo šutericu, a na ostalim pozicijama je sve popunjeno. Ovu WABA ligu bez minimalno osam igračica, koje mogu participirati, ne možete igrati, ali problem je u tome što od naših požeških igračica to teško možemo očekivati. Njih tri ne mogu ići na gostujuće utakmice jer rade, idu u školu, na fakultete pa stoga moramo imati djevojke koje su odredile da se bave košarkom i da im je ona prioritet i odskočna daska u Europi. Potrebno je naći igračice koje su spremne žrtvovati se, trenirati, igrati i putovati. Sredstva za sada osiguravaju kroz sredstva Požeškog sportskog saveza, koja su svkako bila nedostatna i za igranje samo u 1. HKL. Određena sredstva za putovanja obećao je grad Požega, a za sada imaju i dva velika sponzora, Plamen i Savoy. Svakako će trebati raditi i na pronalaženju novih sponzora i novih izvora sredstava, jer će sada trebati daleko više za brojna putovanja i gostovanja, ali i sredstva za igračice. Stoga smo angažirali i osobu za marketing, mog prijatelja Željka Krpana, koji je već tu situaciju daleko popravio, pa i sa ovim najmom objekta, gdje ćemo uštedjeti znatna stredstva - istaknuo je Englman, koji dodaje da domaće igračice zbog obveza na školovanju ili radnom mjestu ne mogu odlaziti na daleka gostovanja, stoga moraju imati profesionalno jezgro igračica koje mogu odgovoriti na sve izazove.IMG 9202

Klub je kroz projekt koji se financira iz Ministarstva organizirao i tri Košarkaške akademije u Požegi, Pleternici i Oriovcu kroz koji nastoje doći do novih mlađih i talentiranih igračica za svoj pogon koji će sada biti veći. Moraju ispoštivati i obvezu koju im nameće igranje u 1. HKL, da igraju najmanje dva natjecanja u mlađim dobnim skupinama.

Slijedeće godine ŽKK "Plamen" Požega obilježava 75. godina postojanja i aktivnog natjecanja u više dobnih skupina. Trener Vladimir Englman još uvijek radi kao volonter i ne prima plaću iz kluba, što je rijetkost u Hrvatskoj a kamoli u međunarodnim krugovima u kojima će sada zaigrati i Plamen Požega. Predsjednica Ana Krpan najavila je i da će se posebno boriti protiv diskriminacije u financiranju ženskih klubova u odnosu na ostale klubove koji dobivaju više sredstava od njih a natječu se u županijskim ili regionalnim ligama. Posebno je košarka diskriminirana u odnosu na nogomet, a posebno ženska košarka.