Zanimljivosti - Požeška kronika
Pad cijena potrošačkih košarica drugi mjesec zaredom uobičajen je trend nakon završetka turističke sezone kada u priobalnim županijama slabi potražnja i stabiliziraju se maloprodajne cijene hrane i higijenskih proizvoda. Na prvo mjesto po skupoći u listopadu izbila je Požeško-slavonska županija koja je tako iza sebe ostavila Dubrovačko-neretvansku županiju. Temeljna prehrambeno-higijenska košarica u listopadu je blago pojeftinila u odnosu na rujan, pokazuje redovito mjesečno istraživanje portala za usporedbu cijena Koliko.HR,  a prenosi…
Rizik od smrti zbog bolesti srca gotovo je dvostruko veći na kontinentu nego u priobalju, od 400 umrlih na 100 000 stanovnika u Splitsko-dalmatinskoj do čak 740 u Virovitičko-podravskoj županiji. To znači da stanovnik unutrašnjosti Hrvatske, u prosjeku, ima gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca nego netko tko živi uz more. Županija Muškarci Žene Ukupno Virovitičko-podravska 749 690 740 Ličko-senjska 709 609 669 Požeško-slavonska 701 593…
Restoran Slavonska kuća Vinkomir nudi mogućnost održavanja nezaboravnih božićnih domjenaka, osmišljenih kao savršen spoj vrhunskih kutjevačkih vina, slavonske gastronomije i ugodnog blagdanskog ugođaja. Predblagdansko razdoblje idealno je vrijeme za druženje i zajedničko slavlje, a Slavonska kuća Vinkomir nudi iskustvo u kojemu svaki detalj, od ambijenta do usluge, pretvara domjenke u topla i profinjena blagdanska okupljanja. U ponudi su dva specijalno kreirana menija koja omogućuju prilagodbu domjenka prema željama i potrebama…
Redovi pred vulkanizerskim radnjama sve su duži, a telefoni ne prestaju zvoniti – vozači diljem Hrvatske žure zamijeniti svoje gume. Razlog tome je zakonska obveza korištenja zimske opreme koja ove subote stupa na snagu. Tko zakasni riskira sigurnost, ali i pozamašnu novčanu kaznu. Tvrtka kompare.hr napravila je analizu cijena vulkanizerskih usluga u Hrvatskoj. Koliko košta zamjena guma u Hrvatskoj? U sklopu istraživanja, kompare.hr kontaktirao je vulkanizere u pet gradova i…
Nova web-stranica donosi recepte, savjete i inspiraciju za vegansku hranu i izazov od 21 dan  - Nakon objavljene zajedničke kuharice „Biraj biljno, jedi fino”, Lidl je pokrenuo projekt „Zeleni izazov” u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. Cilj „Zelenog izazova” jest potaknuti građane na zdravije, održivije i suosjećajnije prehrambene izbore. Na Izazovu posjetitelji mogu pronaći recepte, savjete stručnjaka i nadahnjujuće članke o biljnim obrocima, koji pridonose dobrobiti ljudi, životinja i planeta,…
Gledali ste tisuće puta: igrač zaustavlja loptu na trici, savija koljena i šutira… A onda, zvuk mrežice! Ali, jeste li se ikada zapitali što se zapravo događa u tih 0,6 sekundi leta lopte? Onog trenutka kad lopta napusti dlan, glavnu riječ preuzimaju matematika i fizika. Ovaj članak je nastao „iz pera“ profesionalne košarkašice koja se pored ostalog bavi i instrukcijama iz matematike i fizike. Geometrija savršenog šuta Svaki košarkaški šut…
KUTJEVO - Tradicionalna poslava Martinja u Kutjevu ima posebnu veličinu i tradiciju koja se održava iz godine u godinu, a dobre atmosfere i još boljeg vina nikada ne nedostaje. Sve je započelo već u jutarnjim satima uz okupljanje planinara koji su došli na Martinjski planinarski izlet u organizaciji Planinarskog društva „Vidim“ Kutjevo iz brojnih planinarskih društava, ove godine oko 80 društava iz Hrvatske i susjednih zemalja iz BiH i Srbije.…
KUTJEVO - Tradiciju proslavljanja Martinja i krštenja mošta i njegovo pretvaranje u mlado vino ne propuštaju u kutjevačkoj Vinariji Sontachi. Tako je bilo i ove godine, ali u uprvavo uređenoj i otvorenoj kušaonici vina koja će biti dodatna ponuda u ovoj obiteljskoj vinariji. Duga je tradicija bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom koju je popularni Ceco naslijedio od svoga djeda, nastavio i proširio posao sa grožđem i vinom, a uveo je i…
POŽEGA -  Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi s ponosom predstavlja InTolerant studentsku kuharicu, priručnik nastao pod uredničkim vodstvom doc. dr. sc. Maje Ergović Ravančić. Ova publikacija objedinjuje teorijska znanja stečena tijekom studija i njihovu praktičnu primjenu kroz kulinarsko stvaralaštvo studenata, nudeći inspiraciju i rješenja za suvremene prehrambene izazove.   Kuharica sadrži 29 jela, od toplih obroka do slastica, koja su osmislili studenti Doris Ćavarušić, Josip Efinger, Tin Grujić,…
ZAGREB – Povodom obilježavanja 26 godina samostalnog poslovanja Hrvatske pošte u utorak je u Zagrebu održana konferencija „26 godina ispred vremena“. Na konferenciji koja je okupila uzvanike iz realnog i državnog sektora prezentirani su noviteti u digitalizaciji i razvoju tvrtke s posebnim naglaskom na budućnost poslovanja temeljen na vlastitim inovacijama na području digitalizacije. Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo istaknuo je kako su radnici spremni za predstojeću paketnu sezonu koja kreće…
Stranica 1 od 365