Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 01 Prosinac 2019 12:20

U hladno jutro ne možete ubaciti u rikverc? Evo kako ćete uspjeti

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Vakula je konačno najavio minuse, što otvara nekoliko problema s automobilom. Pri niskim se temperaturama povećava viskoznost ulja u mjenjaču (postaje gusto) te se otežava ubacivanje ručnog mjenjača u stupnjeve prijenosa, posebice u stupanj za vožnju unatrag (rikverc), pri pokretanju potpuno hladnog motora (i mjenjača). 

Tada može doći do zapinjanja ručice mjenjača i nemogućnosti šaltanja. Forsiranje ubacivanja ručice mjenjača u rikverc može oštetiti polužni mehanizam za izmjene stupnjeva (šaltanje) i kanđastu spojku za spajanje zupčanika s vratilom mjenjača, koja nema prstene za sinkronizaciju (ne ugrađuju se u mehanizam stupnja ua hod unatrag).
Stoga je kod mnogih je novih automobila, pogotovo niže klase, teško ubaciti u 'rikverc' i kad je motor zagrijan, a posebice u hladnim jutrima. To je posljedica jednostavnog mehanizma za šaltanje, s jednostrukim sinkronima u mehanizmima stupnjeva za vožnju naprijed
Kako biste pri pokretanja hladnog automobila olakšali uključivanje stupnja za vožnju unatrag (rikverc) postupite na sljedeći način:
1. Kad upalite hladan motor pustite ga da radi 15-ak sekundi.
2. Papučicu spojke pritisnite do dna, pa je pustite i ponovno pritisnite do dna i držite pritisnutu.
3. Gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, pa povucite u četvrti
4. Ponovite prethodno: gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, pa povucite u četvrti.
5. Ubacite ručicu mjenjača u prazan hod (ler) i potom uključite u hod unatrag (rikverc). Ne bi trebala zapinjati!
6. Odmjereno otpustite papučicu spojke i krenite unatrag. Pri sljedećem šaltanju mjenjač ne bi trebalo zapinjati, jer se već 'razradio'.

7. Stupnjeve prijenosa mijenjajte odmjereno, ni prebrzo, niti presporo.