Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 16:27

Izletom u nepoznati Papuk obilježili Međunarodni dan planina 2019.

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

U suradnji s udrugom Slavonski planinari, Park prirode Papuk – UNESCO  Geopark, četrnaestu godinu zaredom organizirao je manifestaciju povodom Međunarodnog dana planina. Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu kontinuiranog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Ovogodišnja manifestacija će ostati zapamćena po rekordnom broju planinara (oko 400) i broju planinarskih društava (25) koji su se odazvali planinarenju po nepoznatom Papuku. Tom prilikom postavljene su dvije staze. Kraća trasa je išla od Slatinskog Drenovca “Starim drumom” do Jankovca i nazad, dok je duža trasa išla: Slatinski Drenovac – potok Šumečica – Kamenita kosa – Jankovac – Stari drum – Slatinski Drenovac.

Na samom startu planinare je pozdravio Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk koji je ovom prigodom rekao: - Zadovoljstvo je četrnaesti put zaredom ispratiti planinare na ovako velikoj i važnoj manifestaciji, a još je veće zadovoljstvo vidjeti da ih iz godine u godinu ima sve više. Papuk je tako mjesto koje uvijek iznova intrigira i oduševljava. Hvala vam na svakom koraku i što sve lijepo doživljeno pronosite sirom Lijepe naše te tako otkrivate ovu najljepšu tajnu Slavonije.“

Ispred planinara nazočnima se obratio Predrag Livak, predsjednik Slavonskih planinara.