Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 11:54

Tri su tjedna do Aurea Festa Zlatne žice Slavonije 2020.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Do Aurea Festa Požega 2020. ostalo je još oko tri tjedna, a organizatori vjeruju da će epidemiološka situacija ostati povoljna do kraja kolovoza te da će uz provođenje svih propisanih mjera u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Požeško-slavonske županije te Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije odgovorno održati ovogodišnji festival.

Bez obzira na to što je proračun festivala više nego prepolovljen u usporedbi s prethodnim godinama i najmanji je otkad se manifestacija održava pod nazivom Aurea Fest Požega, zadržana je kvaliteta programa. Festival se ove godine zbog boljeg provođenja epidemioloških mjera održava isključivo na Trgu Svetog Trojstva, od petka 28. kolovoza do nedjelje 30. kolovoza. Organizator je Udruga Aurea Fest Požega, dok je Grad Požega pokrovitelj festivala.

Od konferencije za medije održane u lipnju poznato je nešto više detalja o samom programu, sudionicima i satnici programa:

PETAK 28.8.2020.

19:00     Aurea Fest običaja i kulturne baštine i Izbor najgizdavije Šokice

Mimohodom do Trga Svetog Trojstva tradicionalno će započeti ovogodišnji Aurea Fest Požega. S obzirom na epidemiološke mjere, ove godine povorka je nešto kraća i s manje sudionika. Tako će u mimohodu sudjelovati Požeške mažoretkinje, Trenkovi panduri, Gradska straža Požega, Gradska glazba Trenkovi panduri te KUD-ovi sudionici festivala.

Nakon otvaranja festivala započinje Aurea Fest običaja i kulturne baštine, koji promovira običaje, kulturu i tradiciju Slavonije. Ovaj festival će ujedno biti i izborni za nastup na državnim smotrama krajem godine, jer nisu održane županijske smotre folklora na kojima se biraju predstavnici za državne smotre. Naravno, i ove godine bit će održan Izbor najgizdavije Šokice.

22:30     Koncert Gazde

Gazde – tamburaški rockeri iz Markuševca, ove će godine začiniti prvu večer Aurea Festa Požega. Prvo pojavljivanje na festivalu bilo je na upravo na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi 1993. godine, kad su na prvu osvojili publiku kao najbolji i najperspektivniji tamburaški sastav pjesmom Zbog tebe sam to što jesam. Uslijedili su brojni hitovi, a nakon gotovo tri desetljeća karijere, i dalje se vraćaju u Požegu bez koje ne bi bili to što jesu. Hrvatska televizija će snimati koncert i emitirati ga u svom programu.

SUBOTA 29.8.2020.

20:10     Aurea Fest Zlatne žice Slavonije

Aurea Fest Zlatne žice Slavonije festival je tamburaške glazbe s tradicijom dužom od pola stoljeća, na kojemu će nastupiti eminentna imena tamburaške glazbene scene, ali i noviji izvođači koji će dobiti priliku predstaviti se javnosti.

Nastupaju: Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Slavonske lole, Đuka Čaić, Viktorija Kulišić Đenka, Boris Ćiro Gašparac, Berde Band, Rubato, Blanka Došen, Luka Udjbinac, Širok šor & Josip Kustura, Satir, Žeteoci, The Dekle, Ansambl Hajo, Šokci, Ivan Štivić, Ana Baketarić, Šegrti, Stjepan Japarić, Željko Grozaj & Good Old Times Band.

Hrvatska radiotelevizija i ove godine uživo prenosi Zlatne žice Slavonije u svom televizijskom i radijskom programu.

22:00     Šimunovo u Požegi

Nakon Aurea Festa Zlatne žice Slavonije, u drugom dijelu subotnje večeri glazbeno-zabavni program “Šimunovo u Požegi” povodom 55. godina djelovanja na glazbenoj sceni priredit će Šima Jovanovac.

Koncert snima Hrvatska televizija.

NEDJELJA 30.8.2020.

19:30     Aurea Jazz Fest – Damir Kukuruzović Django Group

Aurea Jazz Fest ove godine otvara Damir Kukuruzović Django Group. Damir Kukuruzović, jazz gitarist i dobitnik brojnih glazbenih priznanja, najistaknutiji je hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Utemeljitelj je Damir Kukuruzović Django Groupa, neizostavnog na brojnim relevantnim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu.

20:30     Aurea Jazz Fest – Big Band Požega i gosti

Big Band Požega ove godine, u skladu sa situacijom, priprema šarolik program uz nastup prijatelja orkestra, soliste Dinu Jelusića, Brunu Oberan, Neru Mamić, Milu Bauković, Mateja Podgorščaka, Damjana Pirovića te instrumentaliste Antonija Gečeka i Olivera Ereša. Nema sumnje da će orkestar predvođen Zvjezdanom Marjanovićem Zvekijem opet stvoriti sjajnu atmosferu na glavnom požeškom trgu.

22:15     Aurea Jazz Fest – Dino Dvornik Tribute Band

Aurea Jazz Fest, ali i ovogodišnji Aurea Fest Požega, zatvorit će Dino Dvornik Tribute Band koji čine redom članovi Dvornikovih bendova tijekom njegove karijere.

Uz festival je i ove godine Kutjevo d.d., dugogodišnji partner požeškog festivala, u čijem će prostoru tradicionalno u trećem tjednu kolovoza biti napunjene boce festivalskog vina i predstavljen konačni program Aurea Festa Požega 2020. godine.