Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 22 Rujan 2021 11:55

Na "Slanvinu" ekipe se natječu u pripremanju posebne delicije i najljepše „slaninske ruže“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NAJAVLJEN 5. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“ U KAPTOLU  - 

KAPTOL –  Pretprošle godine čak 33 ekipe s cijelog područja Slavonije od Bizovca, Velimirovca, Valpova, Osijeka preko Požeštine do Pakraca natjecalo se na 4. Festivalu slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu, a onda je lani posjetila nas korona i zatvaranje bez javnih događaja. No ove godine organizatori Udruga Požeški čuvari baštine, Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol i tjednik Kronika požeško-slavonska pripremaju ponovno pravu manifestaciju na otvorenom. Pokrovitelji manifestacije su Općina Kaptol, Općina Brestovac, Grad Kutjevo, Grad Požega i TZ Zlatni Papuk.

IMG 9466Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane. – Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati i opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača. Danas se više ne radi kao prije, no to nije razlog da ne pripremamo i dalje svoje suhomesnate specijalitete po kojima je Slavonija nadaleko poznata. Uz švargl, čvarke, kobasice, kulen i šunku, tu je svakako i slanina. Danas zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri. To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Zadovoljan sam odličnim odzivom ekipa, kako brojem ekipa, tako i brojem članova, jer je u nekim ekipama bilo i preko desetak osoba. Ova manifestacija dalje postaje tradicija – istakao je ispred organizatora, Vladimir Protić, predsjednik Požeških čuvara baštine i glavni urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska, najavljujući 5. po redu Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu 09. listopada u popodnevnim satima.

IMG 9449Puno kreativnosti moraju pokazati natjecateljske ekipe, od preciznog zarezivanja slanine, što preciznije rezanje i vodoravno i okomito, sa što ujednačenijim kockama. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa, još važnije je to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava „slaninska ruža“. Dojmljivo je svakako gledati te bukete slanine kako se polagano peku i stvaraju novi oblik, a da o mirisu koji se širi okolinom i ne govorimo. Kako se na istoj lokaciji održava i susret vinara iz cijele Požeško-slavonske županije, cijele Slavonije i Baranje, vinara sa Krka i vinara iz Mađarske, te se dodjeljuju diplome za najkvalitetnija vina 13. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina u organizaciji Udruge vinara Vino-kap Kaptol, na najbolji način se prikazuje pravo sljubljivanje pečene slanine i vina. Da upravo nakon ovako ukusne slanine, degustacija vina ide kao podmazana, isticali su brojni sudionici ekipa, do sada stotinjak ekipa, ali i brojni posjetitelji, a tako se očekuje i ove godine, dodaju iz tjednika Kronika.

Nakon završenog natjecanja po ocjeni stručnog žirija za najbolje „slaninske ruže“ dodjeljuju su plakete i vrijedne nagrade sponzora, kao i za najljepši umjetnički dojam „slaninske ruže“. 5. Festival slanine i vina SLANVIN održat će se u subotu 09. listopada, od 16 sati u Sportskom parku općine Kaptol. Prije ovog natjecanja na istom prostoru "Vino-kap" organizira svoju tradicionalnu "Pudarijadu" od 12 sati i kuhanje u kotliću, od paprikaša, graha, čobanca i dr. što će biti za ručak, a onda "slaninska ruža" za popodnevni objed uz ponajbolja vina sa vinskog natjecanja. Naravno uz sve to ide i glazba za dobru zabavu, ples i po koje slavonsko kolo na otvorenom.

Pozivamo još ekipe koje se žele takmičiti u pečenju „slaninske ruže“ a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino. Uz manifestaciju bit će organiziran i Etno sajam domaćih proizvoda i rukotvorina.

Autor: Vanja Protić