Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Svibanj 2022 12:45

Međunarodni kongres uz 14. Štampareve dane - zdravi stilovi života

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - U Požeštini se održavaju 14. Štamparevi dani pod motom "Zdravi stilovi života" a u sklopu dana održava se i trodnevni Međunarodni kongres u dvoranama Veleučilišta u Požegi. Zbog kovid situacije zadnje dvije godine Međunarodni kongres je održavan on line, a i sada je organizator odlučio premjestiti ga iz uvijek kritičnog za korona virus prosinca u svibanj, da se održi u potpunosti u svom punom opsegu. Organizator cjelokupne manifestacije koja je počela još jučer javnozdravstvenim akcijama za građane sa kontrolom šećera i krvnog tlaka te edukacijama za zdraviji život u Velikpoj, Pleternici i Požegi je Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar uz suorganizaciju gradova Požege i Pleternice, općine Velika i Požeško-slavonske županije te sponzorstva farmaceutskih tvrtki.

Predsjednik Udruge narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar, Ivo Kermc, dr. med. pozdravio je sve nazočne na otvorenju Međunarodnog kongresa i podsjetio da se ovogodišnji kongres održava pod motom "Zdravi stilovi života" što je u ovo vrijeme globalnih društvenih, ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih kriza vrlo važna tema. Prilikom kontrole građana gdje je obrađeno preko 200 pojedinačnih slučajeva kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi dobivaju se granične i povećane vrijednosti što pokazuje da je sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, te brojnih kroničnih bolesti. Uz stalno starenje stanovništva pokazuje se sve veća potreba za promocijom zdravlja, isticanjem zdravih stilova života i brojnim preventivnim djelovanjima na zdravlje čovjeka.

Sve sudionike kongresa pozdravili su zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, koji je naglasio da kao dekan Veleučilišta u Požegi podržava rad kongresa a veseli se i još boljoj budućoj suradnji. Štampareve dane podržava i Požeško-slavonska županija, istakao je zamjenik županice Ferdinand Troha, te Midhat Jašić iz BiH pozdravljajući međunarodnu suradnju Štamparevih dana.

Galerija slika