Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 22 Siječanj 2023 16:23

Tradicionalno Vincelovo proslavljeno kod poznate kutjevačke vinarice Zorice Tandare

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

BLAGOSLOV POKAZNOG VINOGRADA OBAVIO VINSKI BISKUP MARTIN KUTJEVAČKO-VETOVAČKI CECILIJUS UZ ASISTENCIJU FRATRA MIJE CRNOJE IZ JAJCA I ZVONARA HRVOJA PAVLOVIĆA IZ ČEŠLJAKOVACA - 

KUTJEVO – Tradicionalno se Vincelovo proslavlja svake godine i u Vinogradarstvu i vinarstvu „Vina Tandara“ čija vina su već nekoliko godina po kvaliteti u vrhu kutjevačkog vinogorja, a postala su poznata i u dalekim destinacijama. Kad još znamo da ovu uspješnu vinariju vodi žena, Zorica Tandara, a samo ih je nekoliko u ovom vinskom svijetu, uspjeh je svakako i veći. Brojne su tu šampionske titule, zlatne medalje i zlatne plakete za kvalitetu vina, uspješne nastupe na vinskim sajmovima i ocjenjivanjima vina, pa se i na proslavu vinogradarske Nove godine, proslavu Vincelova odazovu mnogi. Brojni se tu nađu kupci vina, ugostitelji i restorani koji su se osvjedočili u kvalitetu graševine i rajnskog rizlinga Tandara, ali još više prijatelja i vinoljubaca koji rado dolaze. No takav je i red, jer tko od vinogradara očekuje dobru godinu, mora svakako dostojno obilježiti i Vincelovo u svom vinogradu, orezati prve trsove, blagosloviti vinograde i sve one koji će raditi u njemu, ali i one koji će vino piti, te zaliti trsove starim vinom. 

Tako je bilo i ove godine uz naravno odlične delicije koje je ponudila Zorica Tandara, od obveznog vincelovskog štapa sa slaninom i domaćom slavonskom kobasicom, posebno dobrim slavonskim čobancem od divljači i na kraju sarmom. Uz veliku tortu i brojne kolače vino su iz nekoliko bačava birali sami gosti, kako vrstu vina, tako i količinu koju su sami određivali.

Zorica Tandara je zadovoljna prošlogodišnjom berbom koja je dala nešto manje, ali je grožđe dobre kvalitete, pa se i u podrumu očekuju vina koja će sigurno biti za pamćenje. - Nadamo se da će nam ova nova vinogradarska godina biti još bolja, pa stoga očekujemo i od našeg zaštitnika sv. Vinka da nas i naše vinograde zaštiti i sačuva. I ove godine imamo gostiju sa jadranske obale, ali i iz Žepča i Jajca u BiH.  Sve su to ljubitelji i veliki kupci naših vina koji ta vina nude kroz turizam. Naravno da imamo i brojne goste iz kontinentalnog dijela i Slavonije. Vincelovo je stara tradicija i naš dan kada ugošćavamo naše prijatelje i drago mi je kada se odazovu u ovako velikom broju – ističe Zorica na vincelovskoj proslavi.

Obred blagoslova pokaznog vinograda obavio je vinski biskup Martin Kutjevačko-Venjski Cecilijus uz asistenciju fra Mije Crnoje iz Jajca (bivši ministar branitelja RH) i zvonara Hrvoja Pavlovića iz Češljakovaca. Da bi obred blagoslova bio potpun tu je bio i vinogradarski kum, ali i ministranti, zvonar, vinciliri i vinski inspektori  ali i još niz drugih funkcija koje su biskupu potrebne za cijelu ceremoniju. Vinograd je orezan, a orezale su ga vincilirke Danijela i Renata, zaliven graševinom iz prošle berbe a poželjeli su i dobru godinu, sa grozdovima velikim kao kulen i švargl, a dugim kao kobasice. Vinski biskup bio je posebno nadaren, pa je neiskusne vincilirke nagovorio da se kod nas kad se kucne ne kaže "živjeli", nego "ševili". Zaključio je da bi se on i fratar Mijo morali zaključati osam dana s vincilirkama da ih poduče cijeloj ceremoniji i da bi puno nazdravljali. Vincilirke su dobile od vinskog kuma i ključeve podruma. U nastavku održao je sve litanije i zagovore sv. Vinku za dobar urod i još bolji uspjeh u podrumu. Dao je i vremensku prognozu, jer svakako o dobrom vremenu ovisi i dobar urod grožđa u vinogradu. Njegove prognoze su da će godina biti dobra a burad vina puna. Vinski inspektori Damir iz Osijeka, Josip iz Požege i Dario iz Pakraca ocijenili su posao orezivanja dobrim, a ceremonijal koji prati orezivanje odličnim.

Lijep, suh ali prohladan dan nedjelje baš na blagdan sv. Vinka, svi su iskoristili da budu na svježem zraku, zaplesali uz kutjevačke Maligane, pekli vincelovski štap na otvorenoj vatri i uživali u dobrim vinima Zorice Tandare. Za sve goste domaćica je priredila i vrijednu tombolu koja je dodatno zabavila sve goste.

Galerija slika