Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Siječanj 2023 09:05

Potvrđeno više od 1,2 milijuna potpisa protiv pokusa na životinjama!

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Red je na Europskoj komisiji da donese propise koji će spasiti 10 milijuna života godišnje  -

Europska građanska inicijativa „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”, koju su u kolovozu 2021. pokrenule Cruelty Free Europe i druge organizacije, prikupila je više od 1,2 milijuna potpisa podrške!
 
Nijedna druga europska građanska inicijativa nikada nije dobila ovu razinu podrške u toliko različitih zemalja. Da bi bile uspješne, europske građanske inicijative moraju prikupiti najmanje milijun izjava o potpori, što obuhvaća i najmanji broj u najmanje sedam država članica. U ovoj Inicijativi premašen je prag u čak 22 zemlje, uključujući Hrvatsku s više od 12 000 potpisa, a to dokazuje golemu potporu građana ukidanju testiranja na životinjama.
 
Europska komisija sada se mora sastati s nositeljima inicijative i predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu pokusa. Podsjećamo, zabrana testiranja kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike u Europskoj uniji stupila je na snagu još 2013. godine, no potkopava ju Uredba REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija. Zbog te Uredbe sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju se na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima. Budući da svake godine više od 10 milijuna životinja stradava u pokusima u EU-u, a nove tehnologije ispitivanja bez životinja razvijaju se brže nego ikada prije, vrijeme je za promjenu.  
 
„Dani sipanja kozmetičkih sastojaka u grlo bespomoćnih životinja, namjerne zaraze životinja iscrpljujućim bolestima i bušenja rupa u njihovim lubanjama moraju završiti – potrebno je radikalno preispitivanje na razini EU-a kako bi se podržao prijelaz na neokrutne metode”, izjavila je Sabrina Engel, predsjednica organizacijskog odbora inicijative iz njemačke podružnice organizacije PETA.
 
„Poruka građana nikada nije bila jasnija i usklađenija s glasovima znanstvenika, industrije, udruga i političara. Svi razumiju da je plan za postupno ukidanje pokusa na životinjama dobitna kombinacija za ljude, druge životinje i okoliš. Sada bi Europska komisija trebala poslušati građane i konačno to ostvariti”, dodala je europarlamentarka Anja Hazekamp.
 
S njima se složio i europarlamentarac Niels Fuglsang: „Građani Europe već dugo traže kozmetiku bez okrutnosti. Ova europska građanska inicijativa još je jedan podsjetnik Komisiji da građani EU-a neće stajati po strani dok se rupe u zakonodavstvu ne pokriju kako bi se zaustavilo testiranje kozmetike na životinjama.”
 
Iz udruge Prijatelji životinja zahvaljuju svim građanima Hrvatske koji su potpisali ovu povijesnu inicijativu. Pozivaju sve da kupuju isključivo vegansku kozmetiku – proizvode koji ne sadrže životinjske sastojke i čiji sastojci nisu testirani na životinjama.